torsdag, august 18, 2022

Guide til sylting og safting: Gelé

Populært

Dette er den tredje artikkelen i en serie om sylting og safting.

Del 1: Rørte bær

Del 2: Koke syltetøy

Jordbærene har allerede vært klar lenge – og nå kommer solbærene også. Det er tid for å lage nydelig syltetøy, saft, gele og rørte bær fra egen hage. Har du lyst å prøve? Det er enkelt!

Det er så gøy med mat fra egen hage – og det er flotte gaver. Hjemmelaget solbærsaft til kollegaen, hjemmelaget jordbærsyltetøy til søndagsfrokosten og hjemmelaget ripsgelé til bestevenninnen. Om du er så heldig å ha en hage med bærbusker er det nesten kun fantasien som setter grenser for hva du kan lage.

Sylting og safting har lang tradisjon i norske hjem. Du husker det kanskje fra barnsben av? Den sterke lukten av bær fra bestemors kjøkken som fylte hele huset under saftingen?

TIPS: Lag din egen saft med bær og frukt fra hagen din med saftkokeren fra DAY. Modellen er en moderne og videreutviklet utgave av den klassiske Tutti-Frutti saftkoker, som man ofte kan finne på bestemors kjøkken. Saftkokeren fås i to størrelser: en liten på 5 liter og en stor på 8 liter. DAY Saftkoker er laget av rustfritt stål, glass, metall og silikon. Den er utstyrt med en silikonslange, samt metallklips. Saftkokeren er inndelt i 3 lag og har også et glasslokk med dampehull. Tåler oppvaskmaskin og er kompatibel med alle komfyrtyper, inkludert induksjon. Med Saftpakken fra Norgesglasset som inneholder 6 Norgesglass og 4 Norgesflasker har du alt du trenger til oppbevaring og servering av deilig, hjemmelaget saft og syltetøy.

Med sylting og safting tar du vare på sommerens og høstens frukt og bær fra sesong til sesong.

Gelé

Ripsgele fra egen hage hever søndagsmiddagene utover høsten når du skal ha tilbehør til steiken.

Dersom du skal lage gelé så pass på at bærene ikke er mer enn akkurat modne. Etterhvert som bær modnes inneholder de nemlig mindre og mindre stivelse, og stivelse er viktig for å lage god gelé. Bruk de beste bærene dine til dette.

TIPS: Med Norgesflasken og Norgesglasset oppbevarer du , hjemmelaget saft og syltetøy. Et praktisk Saft- og geléstativ gjør det lettere for deg når du siler saften.

Ha bærene i vann og la de småkoke eller helst dampe sakte til de faller sammen, men maks 30 minutter. Bruk 1 dl vann per kilo rips.

Når bærene faller sammen slippes saften løs. Så sil gjennom en kjøkkenhåndduk slik at du har saften igjen. Skill ut bærene fra saften, og la saften koke et par minutter. Tilsett 800 g sukker per liter ripssaft.

Ha i sukkeret litt etter litt, og rør til alt er oppløst. Nå lar du ripssaften stå og småkoke i ca 15 minutter.

Ta litt gelé i en teskje og drypp over et knivblad eller en skje. Dersom dråpen «renner sammen» og samler seg så tilsett litt mer sukker og kok opp igjen.

Når dråpen du slipper på knivbladet ikke samler seg igjen, da er geleen ferdig. Da har du den over på glass. Akkurat som med kokt syltetøy er det viktig å oppbevare geléen på et mørkt, kjølig sted i et lufttett glass.

1,193FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel