torsdag, juli 18, 2024

Guide til sylting og safting: Gelé

Populært

Dette er den tredje artikkelen i en serie om sylting og safting.

Del 1: Rørte bær

Del 2: Koke syltetøy

Jordbærene har allerede vært klar lenge – og nå kommer solbærene også. Det er tid for å lage nydelig syltetøy, saft, gele og rørte bær fra egen hage. Har du lyst å prøve? Det er enkelt!

Det er så gøy med mat fra egen hage – og det er flotte gaver. Hjemmelaget solbærsaft til kollegaen, hjemmelaget jordbærsyltetøy til søndagsfrokosten og hjemmelaget ripsgelé til bestevenninnen. Om du er så heldig å ha en hage med bærbusker er det nesten kun fantasien som setter grenser for hva du kan lage.

Sylting og safting har lang tradisjon i norske hjem. Du husker det kanskje fra barnsben av? Den sterke lukten av bær fra bestemors kjøkken som fylte hele huset under saftingen?

TIPS: Lag din egen saft med bær og frukt fra hagen din med saftkokeren fra Nordwik. Modellen, som er en av bestselgerne hos Kitchen Time, er på hele 7,7 liter. Saftkokeren er laget av rustfritt stål, og leveres med silikonslange, slangeklemme og glasslokk. Pris pr 23. juli 2023 er 649 kroner hos Kitchentime som tilbyr fri frask og rask leveranse.

Med sylting og safting tar du vare på sommerens og høstens frukt og bær fra sesong til sesong.

Gelé

Ripsgele fra egen hage hever søndagsmiddagene utover høsten når du skal ha tilbehør til steiken.

Dersom du skal lage gelé så pass på at bærene ikke er mer enn akkurat modne. Etterhvert som bær modnes inneholder de nemlig mindre og mindre stivelse, og stivelse er viktig for å lage god gelé. Bruk de beste bærene dine til dette.

Ha bærene i vann og la de småkoke eller helst dampe sakte til de faller sammen, men maks 30 minutter. Bruk 1 dl vann per kilo rips.

Når bærene faller sammen slippes saften løs. Så sil gjennom en kjøkkenhåndduk slik at du har saften igjen. Skill ut bærene fra saften, og la saften koke et par minutter. Tilsett 800 g sukker per liter ripssaft.

Ha i sukkeret litt etter litt, og rør til alt er oppløst. Nå lar du ripssaften stå og småkoke i ca 15 minutter.

Ta litt gelé i en teskje og drypp over et knivblad eller en skje. Dersom dråpen «renner sammen» og samler seg så tilsett litt mer sukker og kok opp igjen.

Når dråpen du slipper på knivbladet ikke samler seg igjen, da er geleen ferdig. Da har du den over på glass. Akkurat som med kokt syltetøy er det viktig å oppbevare geléen på et mørkt, kjølig sted i et lufttett glass.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel