torsdag, mai 23, 2024

Enkel rengjøring av markiser

Populært

Før og etter sommersesongen bør markisene rengjøres. Tar du jobben på alvor, vil tekstilene holde seg fine lenge.

Av: Robert Walmann/Ifi.no

Pollen, fett, sot, veistøv og sur nedbør kan skape mørke flekker på markisen. Derfor gjelder det å vaske tekstilene før og etter sommeren.

Vask og impregnering

Markiserens fra Hagmans er et effektivt rengjøringsmiddel som selges av Industri- og Boligprodukter (IBG). Det middelet fjerner fett, sot, alger og mugg. Når du først vasker, kan du også impregnere.

Les også: Ekspert-tips: Slik vedlikeholder du utemøblene

Hagmans markiseimpregnering er tilpasset grovere tekstiler og fungerer til alle typer markiser. Det er en spray som er enkel å bruke. Men pass på at du bruker nok. Duken skal være helt gjennomfuktet.

Kan brukes til det meste

Seleaclean Idealvask fra Krefting er også et effektivt konsentrat som er perfekt til vask av tekstiler.

– Idealvask er like sterkt som Kraftvask, men inneholder ikke lut og kan derfor brukes på de fleste rengjøringsoppgaver, som utvendig vask av hus, bil, båt, campingvogn, landbruksredskaper, stall, utvendig fjøs, tekstiler, tepper, plastmøbler, markiser og båtkalesjer. Vasken inneholder hverken fargestoffer, klor, parfyme, lut eller fosfater, sier Inger Løvaas hos Krefting.

Les også: Slik verner konservatorene smijernsportene mot rust

Rett på hageslangen

Alfort har med sitt eget varemerke, Nitor, også markisevasker på markedet. Deres Markise- og kapellrengjøring fjerner jordslag, grønske og skitt fra utendørstekstiler. Midlet kommer i en praktisk ejektorflaske som kobles direkte på hageslangen og sprøytes ut over markisen. Flasken sørger for at doseringen blir riktig.

Må være helt tørr

Enten du vasker med mildt såpevann eller spesialprodukter, er det viktig å huske på at duken må være helt tørr før du ruller markisen inn. Ruller du inn en fuktig markise, kan den få mugg og mørke flekker. Og da er vi jo tilbake til start.

Les også: Fem ting rørleggeren alltid gjør hjemme som du også burde gjøre

Vasketips:

  • Bruk hageslangen
  • Pass på at du ikke spyler vann inn på evt. motor som hører til solskjermingen
  • La produktet lufttørke før du ruller inn duker og løfter opp persienner
1,240FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel