fredag, juni 14, 2024

Veterinærens tips: Hjemmelagde meiseboller hjelper småfuglene gjennom vinteren

Populært

Vinterstid er det mange fugler som dør av mangel på mat. Fuglebrettene våre er til stor hjelp for dem gjennom vinteren – og hvorfor ikke lage fuglematen selv?

Under hagefugltellingen høsten 2022 ble det registrert 161 ulike arter småfugler rundt om i landet. Flere av disse artene overvintrer også i Norge. Meis, spurv og dompap er de vanligste sortene på den kalde tiden av året. 

Snø og kulde gjør imidlertid livet tøft for de fuglene som tilbringer vinteren her. Og det at mange setter ut mat til småfuglene er stor hjelp for dem. De spiser nesten alt av frø, og de trenger fett for å tåle kulden.

– Fugler skal ha fett og havre, og noen av dem spiser også melormpulver. Det får du på dyrebutikken. Smelter du delfiafett og blander inn havregryn, solsikkefrø og melormpulver så har du en fin meisebolle, sier veterinær Torunn Schiefloe som driver Levanger dyreklinikk.

Les også: Slik holder du katten unna fuglebrettet

Hun legger til at solsikkefrø er flott fuglemat som inneholder alt det fuglene trenger: Både fett og korn.

Det er stort sett firbeinte pasienter som besøker veterinær Torunn Schiefloe på Levanger Dyreklinikk. Men utenfor klinikkens behandlingsrom for katt henger det meiseboller som gjør at kattene som kommer til helsesjekk er langt mer opptatt av fuglelivet som utspiller seg utenfor klinikken enn om veterinæren skal sette en vaksine.

Man kan selvsagt også kjøpe ferdige meiseboller. Da er det viktig å ta av nettingen.

– Det er ikke farlig for fuglene om nettingen er på. Men ta den av for å unngå forsøpling. Om den faller ned eller blåser bort kan andre dyr komme i skade for å spise plastnettingen, eller den kan rett og slett forsøple naturen, sier hun til Huslig.no.

Schiefloe har selv hengt opp en fuglemater utenfor klinikken sin. Den er strategisk plassert rett utenfor katterommet: Så mens kattene er inne hos veterinæren og tar vaksine og helsesjekk, sitter de og følger med på fuglene utenfor klinikken i stedet for å være til dels skeptisk til jobben veterinæren nå får gjøre i fred.

– Det er win-win. Vi får gjort det vi skal og kattene synes utsikten er veldig spennende, sier Schiefloe til Huslig.no.

Les også: Fuglebrettet er en rottemagnet – slik holder du skadedyrene unna

Fuglematen lager hun selvsagt selv – i soddbøtte siden hun bor i Trøndelag.

– Fugler tåler forresten all slags fett. Så her kan du også bruke fett til overs fra ribbe eller pinnekjøtt. Det trenger ikke være delfiafett, tipser Schiefloe.

Hun legger til at når du setter opp en fin foringsplass i hagen for småfuglene så er det viktig at den er kattesikker.

Gjennom vinteren har Levanger Dyreklinikk hatt besøk av flere katter med salmonella – det kommer trolig av at kattene har sittet med kjeften åpen under fuglebrettene. Fuglebæsj inneholder nemlig ofte salmonella. Man vil selvsagt holde katten frisk – og man vil jo at fôringsstasjonen skal fôre fuglene og ikke katten.

– Pass på at fuglebrettet eller fôringsstasjonen er plassert et sted der fuglene ser katten før katten får sneket seg inn på fuglene, råder Schiefloe.

I videoen ser du Naturvernforbundets trinn-for-trinn-oppskrift på meiseboller:

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel