søndag, februar 5, 2023

Ellen Vahr forteller en annerledes utvandrerhistorie – nå er triologien komplett

Populært

Denne uken lanseres siste bok i den populære Idle Hour-trilogien med romanen Sykehuset på Ellis Island.

– Det har vært kjempespennende å grave seg ned i historien og følge min bestemors eventyrlige reise til Amerika under første verdenskrig! Jeg har vokst opp med fortellingen om hennes tid som tjenestepike for den rike og mektige Vanderbilt-familien, men det var først da jeg begynte å skrive, at jeg forsto hvor utrolig historien er, sier Ellen Vahr.

De to foregående romanene i trilogien, Reisen til Idle Hour (2019) og Bakeriet i Brooklyn (2021) er også begge inspirert av Ellen Vahrs bestemor Theas utvandrerhistorie.

Sykehuset på Ellis Island koster 375 kr hos Adlibris. (Veil. utsalgspris er 425)

Thea vokste opp som bakerdatter på Kampen i OsloHun var eldst i søskenflokken, og da krigen som herjet i Europa førte til kornmangel i Norge, og bakerfamilien manglet mel, bestemte Thea seg for å hjelpe familien økonomisk.

Sytten år gammel reiste hun fra Kristiania med båten «Fredrik VIII» i 1916. Hun får jobb som tjenestepike hos den styrtrike Vanderbilt-familien, knyttet til staben ved landstedet Idle Hour på Long Island.

Reisen til Idle Hour koster 187 kr hos Adlibris (Veil. utsalgspris er 199)

Gjennom de tre romanene følger vi Thea gjennom innholdsrike år med mange opplevelser, blant annet Amerika som går inn i første verdenskrig, jazzen som fyller New Yorks dansesaler, kjærlighet og kvinnefrigjøring. Og spanskesyken. – Det er med stor glede og stolthet jeg nå avslutter trilogien med Sykehuset på Ellis Island, sier Ellen Vahr.

Bakeriet i Brooklyn koster 199 kr hos Adlibris (Veil. utsalgspris er 199)

Ellen Vahr (f. 1963) er utdannet ved Handelshøyskolen i København. I 2016 ble hun nominert til Bokhandlerprisen for debutromanen Gaven, fortellingen om Anne Brannfjell, en av landets mest kjente kloke koner, og forfatterens tipptippoldemor. Gaven er oversatt til tysk.

Senere fulgte Reisen til Idle Hour (Miss Marie) (2019), Bakeriet i Brooklyn (2021) og Sykehuset på Ellis Island (2023), en romantrilogi inspirert av bestemorens reise til Amerika under første verdenskrig og hennes tid som tjenestepike hos familien Vanderbilt, USAs rikeste familie den gang.

Idle Hour-trilogien vil bli oversatt til dansk. Vahr har bakgrunn som profesjonell coach, og har også gitt ut sakprosabøkene Drømmekraft (Gyldendal 2011) og Våg livet(Gyldendal 2013).

Disclaimer: Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til nettbutikker som selger produkter som artikkelen omhandler. 

1,213FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel