fredag, juni 14, 2024

Slik holder du katten unna fuglebrettet

Populært

Mons på full fart opp på fuglebrettet er et velkjent skrekkscenario for mange katteeiere. Huskatter med jaktinstinkt er nemlig en av de største truslene mot norske småfugler.

I 2016 fantes det 770.000 huskatter i Norge. Mange setter pris på at kattene holder hus og hage fritt for gnagere. Like kjekt er det ikke når de bruker fuglebrettet som buffet.

Ifølge Norsk Ornitologisk forening dreper huskatter rundt sju millioner fugler i Norge hvert eneste år. Man kan selvsagt «kattesikre» eget fuglebrett, men om du har en utekatt er det temmelig sannsylig at naboenes fuglebrett frister like mye.

En ny studie viser dessuten at du kan roe kattens jaktinstinkt ved å gi den kjøttrike måltider med proteiner fra kjøtt og ikke fra soya. Forskning.no skiver at denne dietten resulterte i at kattene drepte rundt 30 prosent færre mus og fugl.

Mye av kattematen inneholder proteiner fra planter, som for eksempel soya, og det kan hende at denne maten mangler et eller flere næringsstoffer som kattene trenger, noe som skaper et behov for å jakte.

– Men kjøttproduksjon er et kontroversielt tema når det gjelder klima og miljø, så neste steg bør være å finne de spesifikke næringsstoffene som eventuelt kan tilsettes kattematen, Martina Cecchetti, også en av forskerne bak studien, ifølge Forskning.no i en pressemelding.

I studien oppdaget også forskerne at om du i tillegg leker med katten i ti minutter, ble jakten redusert med ytterligere en fjerdedel.

Forskerne bak studien har fulgt 300 katter. De ble observert både før og etter dietten ble endret, samt etter at lekestunden ble introdusert. Studien omfatter også en kontrollgruppe med katter der disse endringene i kattenes diett og lek ikke forelå.

Grunnen til at leken bør vare i 5-10 minutter, er fordi dette er den gjennomsnittlige tiden for jakt.

Forskning.no skriver at leken gikk ut på at eierne dro i en fjærleke med hyssing slik at kattene kunne spionere på, følge etter og angripe. Etter at jakt-delen var over fikk kattene en lekemus de kunne herje med som skulle etterligne byttet.

Mens katten jakter mus og rotter på kvelden, foregår fuglejakten stort sett på morgenkvisten. Dermed hjelper det lite for livet på fuglebrettet å la katten lekejakte om kvelden.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel