mandag, juni 24, 2024

Unngå hunde- og kattehår i huset

Populært

I snitt har kjæledyr bare to «røytefrie»-måneder i året. Over fire av ti kjæledyreiere sier at de synes det er vanskelig å rengjøre de ti resterende månedene av året.

Her er ekspertenes tips til hvordan du unngår at gulv og tepper fylles med pels – og hvordan du best kan rengjøre når det er «hårete» i boligen.

Hundeekspert i Musti, Magda Nawrocka, forteller at det å finne pels i alle kriker og kroker, er en del av hundelivet.

– Det finnes hunderaser som røyter mindre enn «vanlig». Men, de aller fleste hunderaser mister pels. Noen raser mister pels året rundt, mens andre har mer intense perioder. Totalt varer røyteperiodene rundt ti måneder i året, sier Nawrocka.

Relatert: Dette er hundene som ikke røyter
Relatert: Genialt tips: Den beste måten å fjerne katte- og hundehår på

Over fire av ti kjæledyreiere synes det er vanskelig å rengjøre hjemme under røyteperiodene. Røyteperiodene følger ikke kalenderen, men starter mer eller mindre åtte uker etter at solen har begynt å varme.

– Når solen begynner å varme vil det påvirke hundens hormoner som da vil stimuleres til å skifte pels. Da er det ekstra lurt å ta en tur til hundefrisøren med jevne mellomrom.

En god vask, børsting og føning bidrar nemlig til å fjerne masse pels som ellers ville ha havnet på gulv og tepper. I etterkant vil man oppleve at hunden røyter mindre i en periode, sier hun.

Nawrocka anbefaler også å gi hunden biotin.

Relatert: Det kan hende du misforstår hunden din helt når den gjør disse tingene
Relatert: Nekter borettslaget deg å ha hund? Dette er reglene

– Biotin gjør at hunden produserer den nye pelsen raskere, og at den sitter hardere. Den nye pelsen er sunnere, noe som gjør at den ikke faller av så fort.

Gode rutiner er løsningen

– Mitt motto er at den pelsen man grer ut av pelsen, ikke havner i sofaen. Og at den pelsen som ligger igjen i vasken, ikke ligger igjen på teppet. Man er altså avhengig av å ha gode rutiner for pelsstell dersom man ønsker å redusere mengden pels som havner i boligen. Det hjelper både å gre og bade katten med jevne mellomrom, sier katteekspert i Musti, Johnny Skjølås.

Han understreker at det ikke finnes katter med pels som ikke setter spor i et hjem.

Relatert: Tips til en trygg og behagelig kjøretur med hunden
Relatert: Strikk til hunden

– Heldigvis finnes det gode redskaper som stålkam eller en Furminator som effektivt fjerner løs pels fra katten, sier Skjølås.

Fjern pels utendørs

Kjæledyreiere bør være ekstra påpasselig med rengjøringen hjemme. Boligen bør rengjøres regelmessig og grundig.

Pels i kriker og kroker kan være et irritasjonsmoment, men det er insekter, bakterier og parasitter som kjæledyret drar med seg inn via pelsen som er hovedårsaken til at det er viktig å ha gode rengjøringsrutiner.

Line Mercedes Åramnes, som er leder for kvalitet og utvikling i rengjøringsselskapet CityMaid, anbefaler at man børster kjæledyret utendørs når været er fint, og at man også bør vaske og tørke kjæledyret før man slipper det inn i huset.

Relatert: Fortvilet dyrlege ber deg lese dette før du skaffer deg hund
Relatert: Slik holder du katten unna fuglebrettet

– Hvis man har pollenallergi bør kjæledyret vaskes oftere i allergisesongen. Både katter og hunder kan dra med seg mye pollenstøv inn i pelsen. Støvpartiklene kan irritere slimhinnene i nesen, halsen og luftveiene. Men, gode rengjøringsrutiner vil redusere mengden støv i boligen og bidra til et bedre inneklima, sier hun.

Rengjøringshansker er løsningen

Åramnes forteller at det kan være vanskelig å bli kvitt dyrepels innendørs, men har et smart tips i erme til kjæledyreiere som ønsker å fjerne mest mulig pels.

Relatert: Mannen bygde et stort tre i stuen for katten
Relatert: Se bildene av rommet til verdens «mest bortskjemte katt»

– Veldig mange kjæledyr sniker seg opp i sofaen, selv om de ikke får lov til å ligge der. Når man først har fått dyrepels i sofaen er det veldig vanskelig å fjerne alt med støvsuger. Et godt tips er derfor å gni hendene over sofaen med oppvaskhansker på. Hanskene skaper statisk elektrisitet, og pelsen vil rulle seg sammen og bli enklere å støvsuge bort, sier Åramnes.

Tips for et «pels-fritt» hjem

  1. Biotin og hyppige besøk hos hundefrisøren kan bidra til å forebygge at all pelsen havner på gulv og tepper.
  2. Katten bør bades og gres med jevne mellomrom. Hvis du bruker en stålkam bør du starte “innerst” mot huden, og gre utover for å fjerne mest mulig løs pels. Du kan også bruke en Furminator som effektivt fjerner pels som sitter løst.
  3. Støvsugerne har ulike munnstykker, og spesielle program som egner seg spesielt godt til å fjerne pels. Det anbefales å støvsuge et par ganger per uke. En robotstøvsuger kan være den beste løsningen hvis du har «pels» på hjernen.
  4. Oppvaskhansker og spesielle hårfjerningshansker fungerer ypperlig til å fjerne pels. Gni hendene over sofaen for å fjerne pels, eller bruk en tørr mikrofiberklut.
1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel