tirsdag, juni 2, 2020

Sjefen forvandler sykehjemmet til en verden fra 1940

Populært

Sett en halv salat i vann og se hva som skjer like etter

Matsvinn er et enormt problem. Ifølge DinSide kaster hver nordmann 42,6 kilo spiselig mat hvert år.  Noe av de vi kaster mye av er frukt...

Barn som gjør husarbeidet har større sjanse for å lykkes som voksne

Flere studier og forskere er enig; det lønner seg å involvere barna i husarbeidet.  Du som småbarnsforelder kjenner nok på det evige jaget. Etter jobb...

Med disse hjemmelagede rengjøringsbombene, slipper du å vaske toalettet igjen

Å vaske toalettet er kanskje ikke det morsomste du vet. Men likevel kommer man ikke unna. Toalettet må skrubbes med jevne mellomrom. Eller ... Det...

Paret kjøpte en gammel landhandel, og gjorde den om til sitt hjem

Den gamle landhandelen ble bygget for over 80 år siden. I hovedetasjen var det butikk, og i kjelleren var det en...

Jean Makesh er leder av et sykehjem for pasienter med aldersdemens. Etter å ha observert pasientene sine over flere år, ble han klar over at pasientene aldri virkelig klarte å slå seg til ro med de reglene og rutinene de hadde på sykehjemmet. Da bestemte han seg for å gjøre noe.

Jean Makesh la også merke til at når pasientene utagerte, enten på den ene eller den andre måten, valgte legene bare å skrive ut mer medisin til dem for å stabilisere humøret.  


Pasienter med demens er ofte forvirret. De snakker ofte som om de er tilbake i tid, gjerne til barndommen og tidlig voksen alder. Jean mente denne forvirringen bare ble verre av at pasientene bodde i sterile korridorer med grell belysning. Dermed bestemte han seg for å ta grep. Det skriver InspireMOre.


Foto: Lantern Of Chagrin Valley / Favebook

Bygde små hus

Jean begynte med å bygge små fasader rundt hver eneste inngangsdør inn til pasientenes rom. Slik fikk de inntrykk av å gå inn i et hus, deres hus, og ikke bare inn i et rom. På gulvene i korridorene la han underlag som minnet om veier. Alt ble bygget i 1940-stil, hvilket de fleste av pasientene kjente seg godt igjen i.

Videre byttet han ut de grelle lampene i taket med mykt lys som simulerte soloppgang og solnedgang.  

Foto: Lantern Of Chagrin Valley / Favebook

La til lyd og lukt

Da han Jean hadde bygget det som så ut som en innendørs landsby, la han også til lyd, som fuglesang, vind som blåste i trærne og hunder som bjeffet i det fjerne. Han tilsatte også egne duftbeholdere som sprayet duften av nyklippet gress og blomster.

Målet hans var å gjøre sykehjemmet til et sted der beboerne kunne føle seg som hjemme, og kanskje slå seg mer til ro enn de gjorde i de sterile gangene med det skarpe lyset.


Foto: Lantern Of Chagrin Valley / Favebook

Bygde to sykehjem til

Da sykehjemmet stod ferdig, ble det så suksessfullt at han bestemte seg for å bygge to sykehjem til i samme sjanger. Jean forteller at dette ikke er noen kur mot demens, men at det definitivt er et kjærkomment bidrag i hvilken retning vi vil at demenspasienter skal behandles.

Foto: Lantern Of Chagrin Valley / Favebook
72,141FansLik
259FølgereFølg
Lik oss på Facebook:

Neste artikkel