torsdag, juli 18, 2024

Fortvilet dyrlege ber deg lese dette før du skaffer deg hund

Populært

Under pandemien har ekstra mange skaffet seg hund. Men du bør vite hvor valpen kommer fra, advarer veterinæren.

– Det er kommet valpefabrikker også i Rogaland, skriver veterinær Marit Johanne Apeland hos Dyrlegen på Ålgård på klinikkens Facebook-sider.

RELATERT: Kan hunder bli sjalu? Forskere har funnet svaret

Etterspørselen etter valper er nå så stor at folk er blitt ukritiske i jakten på sitt nye familiemedlem. Folk betaler lett både 15, 20 og helt opp i 30 tusen kroner for blandingshunder og «renrasede» hunder uten stamtavle, forteller dyrlegen.

Det er kommet valpefabrikker også her, i Rogaland. Etterspørselen etter valper er nå så stor at folk er blitt…

Posted by Dyrlegen på Ålgård on Tuesday, February 23, 2021

Nå oppfordrer veterinæren folk til å tenke over hva de da bidrar til.

RELATERT: Tips til en trygg og behagelig kjøretur med hunden

– Jo, til at valpeproduksjon blir en lønnsom geskjeft. Hva oppnår dere da? Jo, at det blir lønnsomt å parre tisper på første løpetid etter forrige kull ble avvent. At det blir Big Business å ha mange slike tisper i «kennelen». Dere oppnår at det settes opp valpefabrikker, utdyper veterinæren.

Veterinær Marit Johanne Apeland minner om at ‘Oppdretteren’ har ikke de samme utgiftene med hundeoppdrettet som ordentlige oppdrettere har.

RELATERT: Nekter borettslaget deg å ha hund? Dette er reglene

– Dyra blir ikke sjekket for arvelige sykdommer før de avles på, valpene ser ikke ut til å bli behandlet ordentlig mot parasitter, det er altfor mange dyr på altfor liten plass. Dyrevelferden går i dass. Avlstispene lider. Med din velsignelse og ditt rause økonomiske bidrag, sier hun i innlegget.

Veterinæren har to klare råd til hundekjøpere som ikke ønsker å støtte kyniske valpefabrikker:

1. Du skal møte foreldrene, i det minste tispa, og kullet med valper, og se at de har det bra og viser normal atferd.

2. Du skal be om dokumentasjon på at valpen du kjøper er frisk, altså at foreldredyrene har gjennomgått dyrlegeundersøkelsene for sykdommer i øyne, skjelett og nervesystem, at de (og resten av slekten) er frie for allergier og er mentalt friske og stødige. Informasjon om hvilke sykdommer de ulike rasenes avlsdyr skal undersøkes for finnes på raseklubbenes hjemmesider.

Apeland sier at om du ikke får dette, er det fordi du trolig har med en valpefabrikk å gjøre.

RELATERT: Dette er hundene som ikke røyter

Hun minner om at handel bidrar til at dyremishandlingen i valpefabrikken fortsetter. I innlegget som er signert «Fortvilt hilsen dyrlegen» avslutter hun med å understreke at man ikke skal betale mer for en blandingshund, eller papirløs «rasehund» enn en stambokført med stamtavle.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel