tirsdag, juni 18, 2024

«Hendelser ved vann» skapte Ekman-feber i påsken

Populært

Svenske Kerstin Ekman er en av de aller største vi har i Norden: Etter mer enn seksti år fremstår forfatterskapet hennes fortsatt fremstår både som skremmende aktuelt og litterært uovertruffent.

Bøkene hennes lodder dypt og treffer presist.

– Ingen skildrer dyr og mennesker, naturtap og bygdeliv som Ekman, selv om hun også har skrevet langt utover disse temaene, sier sjefredaktør for oversatt skjønnlitteratur i Aschehoug, Annette Orre.

89 år gamle Kerstin Ekmans forfatterskap er mer populært enn noensinne.

Romanen Løpe ulv av Kerstin Ekman er en litterær reise for deg som liker vakre skildringer av natur og dyreliv, tankefulle eldre menn, hverdagslivet i stort og smått, samt en dose klima og miljø. Pris 349 kroner hos Ad Libris

Forrige uke mottok hun en av Sveriges viktigste kulturpriser: Natur & Kulturs kulturpris. Bøkene hennes er bestselgere i både Norge og hjemlandet Sverige. Denne påsken var det premiere på filmatiseringen av romanen Hendelser ved vann (1993), som ifølge norske kritikerne er årets beste påskekrim.

Dagbladets anmelder har triller sekser på terningen og skriver at det er «Uhyre spennende påskekrim» og et «kvalitetsdrama surret rundt et uhyre, spennende plot.»

Anmelderen i VG skriver at tv-serien er «Klasse-krim» og skriver videre at seeren vil «bli belønnet med et rikt drama som sveiper innom alt fra eldgamle sagn og myter til venstreradikal politikk på 1970-tallet.»

Årets Påskekrim-sensasjon baserer seg på denne boka av Kerstin Ekman. Pris 187 kroner hos Ad Libris

– Romanen Hendelser ved vann fra 1993 står i en særstilling også blant norske lesere, og vi trykker jevnlig nye opplag av romanen, bekrefter Orre.

Hun legger til at Ekmans forfatterskap samtidig fikk et voldsomt oppsving og ny aktualitet med fjorårets mesterverk Løpe ulv, som traff lesere i Sverige og Norge på en helt spesiell måte.

– Den lille romanen om jegeren Ulf, ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris, årets beste av samtlige kritikere i Norge og Sverige, solgte 177 000 solgte bøker i Sverige, og var en av de mestselgende oversatte romanene i Norge i 2022, forteller hennes norske forlegger.

Aschehoug har utgitt Kerstin Ekmans bøker på norsk siden 70-tallet, og kan bekrefte at den svenske forfatteren har en bred og trofast leserskare i Norge.

Disclaimer: Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til nettbutikker som selger produkter som artikkelen omhandler. 

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel