søndag, mai 22, 2022

Hjemmelaget is du kan spise hver dag

Populært

Sommeren er på vei, og det er tid for is. MatPrat-ekspertene gir deg sine beste oppskrifter på hjemmelaget is. Noen kan du nyte iblant, andre kan du spise hver dag om du har lyst. Slå deg løs med friske urter, frukt, bær og spiselige blomster, iste og yoghurt.

– Lager du isen selv får du den smaken du liker, og du kan også ha god kontroll på sukkermengden, tipser ernæringsfaglig rådgiver i MatPrat, Malén Gudbrandsgard, i en pressemelding.

Flere av isene fra MatPrat-kokkene kan du spise hver eneste dag, med god samvittighet.  Disse er smoothie/frukt-baserte, eller saftis laget av sukkerfri saft, frukt og bær.

– Vanlig kjøpeis i butikken har gjerne 15-20 gram tilsatt sukker per 100 gram, mens innholdet i hjemmelaget fruktis er lavere. Og frukt og bærbasert is gir dessuten påfyll av vitaminer og antioksidanter.

– En stor fløteis hver dag kan fort gjøre at det blir for mye energi. Gå da heller for en mindre pinne-is hver dag. Man bør tenke på totalen av kostholdet, så ikke is-inntaket fortrenger annen næringsrik mat og gjør at det blir for mye energi.

Nicecream på et par minutter

Tilpasser du etter sesong, blir isen også kortreist og nesten selvplukka. Rarbarais, jordbæris, blåbæris og is med bringebær, mynte eller basilikum er noen av smakene kokkene i MatPrat anbefaler.

– Skal jeg lage saftis lager jeg ofte en god, litt kraftig is-te-blanding som jeg fryser ned. Eller du kan rett og slett bare fryse ned smoothien. Om du ikke allerede har ferdig is på lur i fryseren, så ta med barna og lage en nicecream på noen minutter, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.

Nicecream er verdens raskeste is, den lages på frossen frukt, og er en mellomting mellom en smoothie og en is. Den er så enkel at barna kan lage den selv om de kan bruke blender. Dette er en god måte å få i barna nok frukt og bær. Har du bananer i fryseren, er det bare å sette i gang. 

Is til frokost

Serverer du barna is til frokost, blir det en ekstra hyggelig morgenstund. Også for voksne som ikke er så glad i frokost, er en frokost-is med lime, mango, jordbær og granola en fin start på dagen.

– Fyll litt kesam nederst i ispinneformer eller eventuelt små kopper. Legg frukt og bær i formene, og fyll på med mer kesam. Ha litt granola på toppen av hver isform før du setter i ispinner, sier Fjelleng Hansen.

– Yoghurt eller kesam gjør isen mer næringsrik, man får proteiner, kalsium, jod og flere b-vitaminer, enn om den bare består av frukt eller bær. Med granola tilsatt hakkede nøtter blir frokost-isen et komplett lite måltid. Korn gir litt mer energi fra karbohydrater og mer fiber i isen, mens nøtter er rike på umettet fett og fiber, forklarer ernæringsrådgiver Gudbrandsgard.

1,196FansLik
279FølgereFølg

Neste artikkel