Uansett om hunden din er badeglad eller en landkrabbe, er det deilig med en tur på stranden i finværet. Men flere ting kan gå galt, selv på en idyllisk sommerdag. Her får du gode råd!
Først og fremst er det ikke alle strender som tillater deg å ha med hund, typisk på populære badestrender eller på campingplasser. Forbudet mot hund kan symboliseres med et skilt hvor det kommer tydelig frem at hunder ikke er ønsket.
Relatert: Pass på hunden – hoggormen har våknet
– For at strandturen skal bli vellykket er det lurt å starte med å søke på internett etter stranden du tenker å dra til sammen med hunden din. Slik blir du kjent med hvilke regler som gjelder dit du tenker deg, sier adm. direktør i Agria Dyreforsikring, Marianne Broholm Einarsen, i en pressemelding.
Einarsen minner om at det er nasjonal båndtvang frem til 20. august, og at det også fins steder hvor det faktisk er båndtvang året rundt.
– Sjekk din kommunes nettside for å holde deg orientert, tipser hun.
De uskrevne strandreglene
Hvis båndtvangen er opphevet og reglene for stranden du er på tillater hund, er det viktig at du har full kontroll på hunden din.
Dette betyr blant annet at den bør ha lært seg å komme til deg når du kaller på den, selv også i situasjoner hvor det kan være mange fristende distraksjoner rundt dere.
Relatert: Fortvilet dyrlege ber deg lese dette før du skaffer deg hund
Hvis det er mange mennesker og småbarn på stranden, er det lurt å holde hunden din i bånd – uansett regler. Ellers følge vanlig folkeskikk som en gjør på tur, slik som å plukke opp hundebæsjen, og unngå at hunden tisser og gjør fra seg i sanden.
Vis hensyn til andre
Husk også at det er mange mennesker som er redd hunder eller er allergiske.
Relatert: Strikkeoppskrift Refleksvest hund
På strender er det gjerne barn som leker, og for mange av dem kan det være skummelt at en hund går fritt rundt, kanskje spesielt hvis den skulle finne på å komme løpende mot dem.
Unngå folkemengder på stranda
Hvis det ofte er folksomt på stranden du tenker å dra til, så planlegg heller å dra dit på tider hvor det er langt færre mennesker, det være seg tidlig på morgenen eller sent på kvelden.
Hold hunden temperert
Hunder tåler ikke varmen like godt som oss, og søker helst skygge og et kaldt underlag å ligge på. Derfor bør du tilpasse lengden på strandbesøket ut ifra hundens behov.
Relatert: Tips til en trygg og behagelig kjøretur med hunden
Unngå å dra til stranden på den varmeste tiden på døgnet. Utsett heller strandturen til kvelden eller få den unnagjort om morgenen før den mest intense varmen inntreffer.
– Å la hunden din bade jevnt og trutt, dersom den liker det, er også en fin måte å kjøle den ned på. Bare husk på å holde et ekstra øye med hunden din mens den bader! Den kan sette seg fast i tang eller tare. Er ikke hunden din særlig svømmekyndig, kan en redningsvest være en fin trygghet, sier Broholm Einarsen.
Relatert: Varmen kommer – søk tilflukt under en høykvalitets parasoll
Ta også gjerne med en parasoll, et underlag som hunden din kan ligge på og som beskytter mot den varme sanden. Husk også å ha rikelig med vann.
Beskytt hunden mot sola
Solkrem til hunden, sa du? Joda, det fins faktisk. På lik linje med oss mennesker kan også hunder bli solbrent.
Hunder med lys pels er spesielt utsatt, og særlig på kroppsdeler med lite hår. For å unngå at hunden blir solbrent, bør den ikke ligge i direkte sollys. Bruk også solkrem tilpasset for hunder om nødvendig.
Pass på potene!
Å trå på glovarm sand kan gi hunden brannsår under potene. Det er både vondt og svært ubehagelig. Opplever du at sanden er for varm når du går barbent, vil også hunden din synes det er for varmt.
Relatert: Nekter borettslaget deg å ha hund? Dette er reglene
Det samme gjelder på asfalten som kan bli glohet om sommeren. Dette kan du selv sjekke ved å legge håndbaken din (oversiden av hånden) oppå asfalten.
Se opp for skarpe gjenstander
Selv om vi gjerne skulle sett at de norske strendene var helt trygge, er det både farer for å tråkke på alt fra glasskår til skarpe skjell.
Relatert: Dette er hundene som ikke røyter
Dobbeltsjekk derfor alltid omgivelsene før du lar hunden din gå rundt, både på stranden, men også ute i vannet dersom dere skal bade. Spesielt i områdene nærme vannkanten kan det befinne seg både skjell og stener som er vonde å tråkke på. Skulle hunden din være veldig uheldig kan den få dype og blodige kutt på poten.
– Ser du mange skjell ved vannkanten, bør du sterkt revurdere om det er lurt å bade der. Vi anbefaler alle hundeeiere å ta med seg et førstehjelpsskrin for hund med sårsalve, bandasje og potesokker i tilfelle uhellet skulle være ute. Slik kan man selv stoppe blødningen før man eventuelt drar til en veterinær, sier Broholm Einarsen.
Unngå vannhale og hot spot
Badeglade hunder er dessverre utsatt for både vannhale og hot spot. Førstnevnte er en betennelsestilsand i halen som kan utløses av at hunden har badet for mye. Spesielt retrievere og spaniels er i risikosonen.
Relatert: Genialt tips: Den beste måten å fjerne katte- og hundehår på
Hot Spot er en form for fukteksem der det dannes betente sår i huden til hunden.
Slik forebygger du vannhale og hot spot:
- Hvis hunden din har badet i saltvann er det lurt å skylle ut saltet med lunkent og rent vann.
- Ikke la hunden svømme for lenge om gangen, særlig ikke i sjøen der strømninger og bølger.
- Sørg for å tørke hunden ordentlig etter at den har badet eller vært ute i regnet.