mandag, juni 24, 2024

Farer hunden møter i hagen

Populært

For hunder er det pur lykke å ha en hage å leke, løpe og snuse rundt i. Men selv om du har en inngjerdet hage, må du likevel holde et ekstra øye med din firbente eventyrer. Her fins det nemlig flere farer som hunden din kan rote seg borti.  

Det er ikke alltid lett å følge med på hva hunden har fått ferten av eller blitt fristet til å ta en smake på. Spesielt når hunden får gå fritt, som i hagen, finnes det mange skumle fristelser for en nysgjerrig snute. 

Les også: Strandvett-reglene for hund

Dette er farene i hagen du bør være ekstra påpasselig på!

Komposten

Hvilken hund liker vel ikke å lete etter matrester i komposten? Det kan derimot gå skeis.

Råtten mat og hageavfall kan nemlig inneholde det giftige stoffet mykotoksin, eller mugg som vi aller best kjenner det som.

Ugressmiddel

Hold hunden borte fra hagen når du bruker ugressmidler, eller velg en mildere variant.

Relatert: Pass på hunden – hoggormen har våknet

Noen ugressmidler inneholder nemlig glyfosat som kan være farlig dersom hunden får i seg middelet. Dette kan føre til symptomer som skjelving, kramper og i verste fall nyresvikt. 

Gjødsel

De fleste typer gjødsel er ikke farlig, men visse typer kan forårsake sykdom og diaré om hunden får det i seg eller får middelet på huden.

Relatert: Strikkeoppskrift Refleksvest hund

Produkter med tilsetningsstoffer som insektsmidler er ofte de farligste. En god start er derfor å velge et mildt middel som anbefales i butikken.

Eikenøtter og hestekastanjer

Se opp for eikenøtter og hestekastanjer! Disse inneholder nemlig tannin – et stoff som dyr er veldig følsomme overfor.

Relatert: Nekter borettslaget deg å ha hund? Dette er reglene

I høy dose kan det faktisk være dødelig. Tanninet er etsende og gir betennelse i mage- og tarmkanalens vegger, i tillegg til å skade lever og nyrer.

Insekts- og plantevernmidler

Mange av disse midlene inneholder farlige kjemikalier som metaldehyd eller disulfoton. Disse er svært giftige for hunder. Les derfor instruksjonene nøye og velg et mildere middel hvis det er en potensiell risiko. 

Giftig sopp

Sopp er en ubuden gjest i hagen, men det hindrer ikke nysgjerrige hunder i å smake likevel. Mens noen sopper kan gjøre hunden veldig syk, kan andre være direkte dødelige.

Relatert: Dette er hundene som ikke røyter

Ha gjerne en soppbok eller ta i bruk apper som «digital soppkontroll» som er utviklet av Norges sopp- og nyttevekstforbund for å få innsikt i de ulike sortene. 

Plommer og kirsebær

Stenen fra plommer og kirsebær inneholder cyanid, og dette stoffet frigjøres hvis hunden tygger på den. Stenglene og bladene til disse frukttrærne kan også være giftige ved større inntak. 

Flått

Flått oppholder seg gjerne i gress, kratt, lyng og busker mellom 10 og 20 centimeter fra bakken. De trives gjerne best i skyggen og på fuktige steder. Det kan godt tenkes at hagen din er et område hvor flåtten finner seg vel til rette. 

Relatert: Genialt tips: Den beste måten å fjerne katte- og hundehår på

Husk derfor å gå gjennom pelsen til hunden din i hvert fall en gang om dagen. Noen flått bærer også på bakterier og virus, og typiske symptomer hos hunden er i så tilfelle nedsatt allmenntilstand, feber, nedsatt appetitt, problemer i mage og tarm, stivhet og halting.

Padder

Besøk av padder i hagen kan oppleves som spennende og eksotisk, men lekne hunder bør holde seg unna. Paddene produserer nemlig en gift gjennom huden når de føler seg angrepet.

Relatert: Fortvilet dyrlege ber deg lese dette før du skaffer deg hund

Giftstoffene kan føre til at hunden skummer i munnen, kaster opp og viser tegn ved å ta poten i munnen og øynene. 

Pass på risikoen for drukning!

Har du et basseng eller en dam i hagen? Da bør du holde et ekstra øye på hunden din. Selv om de fleste er gode svømmere takket være deres medfødte svømmeevne og kan takle en kort dukkert, kan situasjonen fort komme ut av kontroll og bli kritisk! Da vil hunden desperat prøve å komme seg ut av vannet. 

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel