lørdag, juli 2, 2022

Hold frukttrærne fri for bladlus med teip

Populært

Det er ikke bladlusene vi vil ha i «klisteret» – målet med teipen er å holde bladlusenes beste venn og nyttige allierte unna epletreet ditt.

Frukten fra trærne i hagen er ekstra stas å spise. Så dette er hageplanter mange gjerne vil holde fri for kjemiske sprøytemidler.

Trikset som sto på trykk i Vi i Villa kommer fra den danske hortonomen Maren Korsgaard som er ekspert på økologisk fruktdyrking ved Pometet – den danske genbank for frukttrær.

Relatert: Dyrk et nytt avokado-tre av steinen
Relatert: Brenneslevann: Naturlig supergjødsel

Hensikten med teipen er ikke å fange bladlusene, men bladlusenes allierte: Mauren. Bladlus skiller ut honningdugg. Det er en delikatesse for mauren.

– Når det er bladlus i et tre, ser man ofte mauren som går opp og ned stammen. Det gjør de for å «melke» bladlusene. Når bladlusene spiser av treet, så bruker de kun proteinet. Alt sukkeret lar de passere gjennom fordøyelsessystemet. Det er dette såkalte honningdugget som mauren er interessert i. Samtidig forsvarer mauren bladlusene mot andre insekter, og det er det vi vil stoppe, sier Korsgaard til Vi i Villa.

Relatert: Velg riktig gressklipper til din hage
Relatert: Eggeskall gir næring til hagen din og holder sneglen unna

Og metoden hennes er enkel: Dersom du surrer dobbeltsidig teip rundt stammen av treet kommer ikke mauren seg opp til honningdugget. Det er omtrent samme prinsippet som et fluepapir.

Med et tre fritt for maur, så mangler bladlusene beskyttelsen denne alliansen gir dem. Da er de overlatt til blant annet marihøner og larver som synes bladlus er en delikatesse.

1,195FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel