fredag, juni 14, 2024

Slik gir du hunden en fin juletid

Populært

Gode rutiner, riktig mat og nok hvile i juleselskapet gjør at også familiemedlemmer på fire bein får det fint i høytiden.

I julen er det mange kjæledyr som opplever at hverdagsrutinene endrer seg. Det kan være flere folk i huset, vi drar oftere bort og får oftere besøk.

Hunden er et vanedyr og liker faste rutiner, dermed kan den fort bli stresset av at forholdene endrer seg.

Sigrid Engeland, som er veterinær og seniorrådgiver i seksjon dyrevelferd i Mattilsynet, sier det er viktig at du også i julehøytiden gjennomfører de vanlige turene med hunden din, og sørger for at den får de timene med hvile og søvn den trenger.

Les også: Veterinærens ti tips til hundeeieren før jul

Til tross for at hunder har godt av å sosialisere seg, kan det være fint for dem med en liten pause julekvelden. Kanskje hunden ikke trenger å være med på ritkig alt?

– Noen hunder synes det er vanskelig å avreagere og slappe av i en hektisk atmosfære, for eksempel i familieselskap, så sørg for å skjerme dem ved behov, sier Engeland.

Hun legger til at det er viktig å la dyret selv få muligheten til å trekke seg unna, og legge seg på et mer skjermet og rolig sted.

Les også: Dette er de 10 mest populære katterasene

Kan bli syk av fet og salt mat

Klart det kan være fristende å gi hunden noe ekstra godt å spise i julen som den ikke får til vanligsiden vi koser oss sånn, men pass på at den ikke får i seg for salt, fet eller krydret mat.

Spiser hunden rester fra julematfatet, som ribbe og pinnekjøtt, kan den nemlig få mage- og tarmproblemer som diaré, oppkast og i verste fall forgiftning. At kvelden ender hos dyrlegen, er ikke hyggelig for noen.

– Selv om hunden kan ha glede av litt variasjon i kosten, kan den også få fordøyelsesproblemer ved endringer. Hvis hunden er vant med én eller noen få typer mat til daglig, er det ikke lurt å plutselig fôre den med uvant mat, forklarer Engeland.

Les også: Feirer du også bursdag for kjæledyret ditt?

Det er stor forskjell på hva hunder tåler å spise av ny mat. Dersom hunden er vant til variert kostn kan den få mindre porsjoner av julemat som ikke er for salt, og som ikke inneholder farlige bein.

– Hold øye med hunden når den tygger på tyggebein og liknende. Det er ikke så sjelden at slike ting setter seg fast i halsen, sier Engeland.

Giftige godsaker

Noe av det beste med julen er alle søtsakene. Sju slag dandert på fat, delfiakaker og brente mandler. Det er ofte store mengder sjokolade, men dette er ikke bra for våre firbente venner.

Kakaobønnene i sjokolade inneholder nemlig varierende mengder teobromin, som kan være giftig for både hunder og katter.

Symptomer på sjokoladeforgifting kan være oppkast, diaré, at hunden blir unormalt rolig eller mer tørst enn vanlig.

Les også: Genialt tips: Den beste måten å fjerne katte- og hundehår på

– Det viktigste er å ikke gi hunden for mye uvanlig mat og at man holder seg til rent kjøtt eller annen mat som er beregnet for hundemager, sier Sigrid Engeland.

Et viktig tips for hundejula: Sjekk hvilken dyrlege som holder åpent, og hvem som har vakt i høytidsdagene.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel