fredag, juni 14, 2024

Er katten din stresset? Dette er signalene

Populært

Stress er en del av alles hverdag, i større eller mindre grad. Men har du tenkt på at katten din også kan bli stresset?

Det er store individuelle forskjeller på hva som utløser stress hos katter. Utfordringen er ofte at vi ikke oppdager at katten er stresset før det går så langt at den for eksempel tisser på steder den ikke skal eller klorer/biter oss eller andre dyr i husholdningen. Selv en rolig og trygg katt kan reagere aggressivt om den er stresset.

–  Det starter gjerne med små signaler som er vanskelige å oppdage. Katten kan slå mer med halen, ha ørene ut til siden, trekker seg mer unna eller maser om oppmerksomhet, forteller Kjerstin Gjertsen Vinsjansen.

Gjertsen Vinsjansen er adferdsrådgiver i Agria Vet Guide, en app som tilbyr digitale rådgivningstjenester til dyreeiere.

Årsaken til at katten er stresset er det som må løses for at katten skal få et normalt og sunt stressnivå.

Vanlige årsaker bak stress hos katt:

  • Frykt for noe, for eksempel en nabokatt som titter inn gjennom vinduet
  • Uforutsigbar tilgang til for eksempel mat, vann, kattedo og liggesteder
  • Uforutsigbar kontakt med mennesker
  • Endringer i hverdagen
  • Konflikt med andre katter
  • Uvvante miljøer som hos veterinæren eller kattepasser
  • Sykdom eller smerte

Rutineendringer

Endringer som nye familiemedlemmer, sammenkomster av mennesker, ommøblering eller oppussing kan skape usikkerhet og stress hos katten. Høytider og ferier kan også være utfordrende for noen katter da det ofte fører til endringer i kattens rutiner.

Ligge inntil

Mange katter ønsker mindre fysisk kontakt enn det vi tror og gir oss små signaler om dette. De vil gjerne ligge inntil oss og slappe av, men det er ikke alltid de vil klappes. Signalene kan være å vifte med halen/haletippen, snu seg bort eller vaske seg.

–  For mange katter kan det være et stressmoment at vi stryker på den når vi går forbi. Da har den gjerne brukt lang tid på å vaske pelsen ren og finne roen. Så kommer vi med hender som lukter såpe og ødelegger hele stelle- og hvilepausen, sier Gjertsen Vinsjansen.

Flere katter i samme hjem

Har man flere katter må man tenke på at noen katter er venner, noen uvenner og andre lever sammen i et kollektiv.

–  Dette er ikke nødvendigvis så lett å oppdage. En katt kan dominere en annen katt ved å legge seg strategisk til i for eksempel en døråpning, forteller Gjertsen Vinsjansen.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel