tirsdag, juni 18, 2024

Så lett får du perfekt sprø ribbesvor

Populært

De tradisjonsrike julerettene lager du kanskje bare én eller to ganger i året, og da er det gjerne ved en anledning der det er ekstra viktig at maten er vellykket.

Vi har alle hørt lystige vandrehistorier om hvor fantasifulle påfunn folk kan komme med hvis ribbesvoren ikke er sprø på julaften. Med disse enkle tipsene kan du nyte tibbe med sprø svor uten å ta i bruk flammekaster eller andre vidløftige krumspring.

Les også: Slik lager du pinnekjøtt med tilbehør

Det finnes flere typer ribbe: Familieribbe, tynnribbe eller midtribbe. Tynnribben er nok den enkleste å steke, siden den har en jevn tykkelse over det hele. Og det aller viktigste med ribba er jo at svoren er knasende sprø: Da er det viktig med et tjukt fettlag. Har du det gjør fettlaget mye av jobben for deg.

Hvis ribba ikke er rutet når du kjøper den, tar du en skarp kniv og skjærer gjennom svoren.

Les også: Fransk juleklassiker: Gratinerte kamskjell

Gni ribba godt inn med salt og pepper. Pass på at du kommer godt inn mellom svoren og bein. Ribba bør rutes og krydres 1-3 dager i forveien, råder tipsene fra Menys eksperter. Dekk den så med aluminiumsfolie og sett kjølig frem til den skal stekes.

Når du skal steke ribba legger du den i en langpanne med svoren opp. Ha en asjett eller en ball av aluminiumsfolie under, slik at den er litt høyere på midten.

Les også: Tre sorter klassisk sild til julefrokosten

Mange sverger til å dampe ribba med svoren ned. Vi har imidlertid fått så godt resultat med oppskriften fra Meny, at vi har holdt oss til den. Det viktigste for å få sprø svor er å ha en ribbe med godt fettlag.

Hell ca 2 dl vann i formen og dekk hele langpannen med aluminiumsfolie. Forvarm ovnen til 230 grader. Sett langpannen midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker.

Les også: Vilt god tapas med reinsdyrkjøtt

Fjern folien og reduser temperaturen til 200 grader. Sett pannen tilbake midt i ovnen og la ribben steke videre. Steketiden er rundt 1-1,5 time for tynnribbe, og rundt 1,5 -2 timer for familieribbe.

Tilbehør som medisterkaker, svisker, julepølse o.l. kan du legge inn de siste 20 minuttene av steketiden.

Les også: Svensk klassiker: Västerbottenspai

Om du mot formodning ikke har sprø svor nå, sett den høyere i ovnen på 250 grader, eller på grillfunksjon. Men pass godt på så du ikke brenner svoren.

Beregn cirka 500 gram ribbe per person.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel