fredag, juli 10, 2020

10 urter som trives inne hele året

Populært

Derfor må du alltid feste kommoder og klesskap til veggen

En tragisk ulykke satt fokus på hvordan man bør sikre møbler i et hjem med små barn. Du kjenner sikkert igjen følelsen av å ha...

Derfor skal du grave egg og banan ned i jorden sammen med plantene dine

Egg og banan kan faktisk gjøre underverker for plantene dine. Har du ikke naturlig grønne fingre, eller masse penger å bruke på gjødsel, passer...

Pleier du å kaste eggeskall? Her er 9 tips til hvordan hagen kan dra nytte av dem!

Hva pleier egentlig du å gjøre med eggeskall? Det vanligste er helt klart å kaste dem i søpla, men visste du at eggeskall faktisk...

Kjøkkensjefens egne råd om rens av fastbrente rester på stekeformene

Bakeformer, stekebrett og langpanner får røff behandling, og sakte men sikkert vil de begynne å bære preg av nettopp dette. De blir slitt og...

Mange urter trives utmerket i kjøkkenvinduet ditt selv på høsten og midt på den kaldeste vinteren. Og det er enkelt å få dem til å vokse og gro. Ikke trenger du noe spesielt utstyr heller.

Men først, to ting som alle urtene dine trenger: sol og vann.


Som en generell tommelfingerregel, plasser alltid urtene dine i en vinduskarm der det er minst seks timer sol hver dag. I tillegg må du plante urtene dine i potter med god drenering. Plasser pottene på et fat eller liknende, slik at vannet ikke renner ut og ødelegger vinduskarmen din.


Plant i vei

Så er det bare å plante i vei. Her er ti urter som trives på kjøkkenet ditt året rundt:

1 Basilikum

basilikum
Foto: Canva

Basilikum liker mye sol og varme. Plasser den i det mest solrike vinduet ditt.


2 Laurbær

Denne smakfulle urten trives best i øst- og vestvendte vinduskarmer. Og pass på så den ikke vokser for tett. Laurbærbladene trenger mye luft.

3 Kjørvel

Kjørvel, eller fransk persille, bør sås på sensommeren. Denne urten trenger ikke så mye lys, og trives best i litt lavere temperaturer mellom 18 og 20 grader.

4 Gressløk

Gressløken er lettest å få til om du planter den ute om sommeren, og så graver den opp med røttene og planter den i en potte på sensommeren. Potten kan stå ute helt til den første frosten kommer. Da tar du den inn og lar den stå på et kjølig sted, for eksempel i kjelleren i fem dager, før du setter den i din lyseste vinduskarm.

5 Oregano

oregano
Foto: Canva

Oregano trenger mye lys. Denne urten bør stå i et sørvendt vindu.

6 Persille

Persille liker mye sol, men kan også stå  vinduer med ikke fullt så mye sol. Da vokser den bare litt saktere.

7 Rosmarin

Denne urten trives også best i sørvendte vinduer. Rosmarin lukter herlig, og vil fylle kjøkkenet ditt med en deilig duft.

8 Salvie

Salvie er let å få til. Den tåler å tørke ut, og trives veldig godt innendørs. Men den trenger direkte sollys, så mye som mulig.

9 Estragon

Estragon må stå ute til sen høst/tidlig vinter før du tar den inn. La den stå et kjølig sted noen dager før du plasserer den på kjøkkenet ditt. Denne urten trenger mye sol og mye vann.

10 Timian

Timian trives best i mye sol, men koser seg også i vinduer med mindre sollys. Dette er en enkel urt å få til.

Kilde: Good housekeeping

72,608FansLik
259FølgereFølg
Lik oss på Facebook:

Neste artikkel