torsdag, juli 18, 2024

Slik unngår du rim på maten i fryseren

Populært

Selv om det kan være helt trygt å spise mat som har rimet i fryseboksen så er den ofte ikke like velsmakende. 

De fleste har opplevd å få rim og iskrystaller på maten i fryseren. Reader’s Digest har samlet en rekke tips til hvordan du skal unngå dette.

Isen er bare et symptom på problemet. For iskrystallene kommer nemlig fra maten: Hvis luften rundt maten er varmere, slipper fuktighet ut og fryser til is på overflaten. Dessverre tørker dette også ut selve maten.

Nøkkelen til å hindre at maten rimer er å forhindre at fukten trekker ut av maten. Da er det to ting du skal tenke på. Det ene er å holde temperaturen jevn og lav. Det andre er å holde luften ute. Dette fører til at maten fryses ned hurtig og hindrer rimdannelser. 

Sett fryseboksen på rett temperatur

Sjekk bruksanvisningen for din fryseboks for å finne ut hvordan du regulerer temperaturen.

Noen ganger står det bare «Lav» eller «kaldt», mens andre ganger kan du stille nøyaktig antall grader. 

La maten avkjøles før du fryser ned

Dersom du legger varm mat rett i frysen får det temperaturen i fryseboksen din opp nesten like hurtig som fryseboksen klarer å avkjøle maten din.

Ikke bare er dette ille for maten du setter inn, men det påvirker også all maten rundt. Ha maten i kjøleskapet et par timer før du fryser den ned. 

Frys litt og litt

Dersom du fyller en nesten tom frys med store mengder mat i en omgang vil det øke temperaturen, og det går mye lenger tid før maten fryser.

Legg heller inn noen få ting om gangen. 

Ikke overfyll eller tøm frysen helt

Mat som allerede er frossen fungerer som is i en fryseboks og bidrar med å fryse med annen mat du legger inn. I en overfylt fryseboks vil du derimot ikke ha en jevn sirkulasjon av kald luft, og da kan det dannes varmere luftlommer. 

Ideelt skal omtrent tre fjerdedeler av frysen din være fylt.

Bruk egnet innpakning

Plastbeholdere, glassbeholdere, krukker eller fryseposer fungerer godt som oppbevaring å fryse mat i. 

Pass på at du har fryseposer og ikke oppbevaringsposer. Oppbevaringsposer er laget av tynnere plast og er ikke beregnet for fryseren.

Gi maten et ekstra lag med beskyttelse

Pakk inn maten i plastfolie eller aluminiumsfolie før du legger den i boksen eller fryseposen. Ikke bruk plastfolie eller aluminiumsfolie alene. Ingen av delene vil på egen hånd klare å holde nok luft ute for å forhindre frost og rim.

LES OGSÅ: Derfor legger mange en bomullsdott i kjøleskapet

Hvis du fryser ned suppe eller annen væske, hell den i beholderen. Dekk overflaten med plastfolie og glatt plasten slik at den kommer i kontakt med overflaten av maten før du setter lokket på beholderen. 

Dersom du fryser ned suppe eller annen væske må du huske på å la det være litt plass til overs i krukken eller boksen, ettersom væske utvides når den fryses. 

Klem ut luft 

Det beste er selvfølgelig å ha en vakuumpakker, men det er ikke noe alle har på kjøkkenet sitt. 

Du kan likevel gjøre mye ved å presse ut så mye luft som mulig fra fryseposen før du forsegler den og legger maten i frysen. 

LES OGSÅ: 10 tips til hvordan du kaster mindre mat og samtidig sparer penger

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel