fredag, juni 14, 2024

Så enkelt lager du vakre islykter

Populært

Det er nesten kun fantasien som setter grenser for hvordan du kan lage de vakreste utelyktene av is.

Dersom du vil ønske gjestene velkommen med et helt spesielt inngangsparti i vinterferien, kan du pynte opp med nydelige islykter.

De er enkle å lage, og det er nærmest bare fantasien som setter grenser for hvordan du kan forme og farge dem.

En enkel måte som demonstreres på hagebloggen Moseplassen er å bruke ballonger.

Først setter du ballongen på vannkrana og tapper vann i den. Blås inn litt luft og knyt igjen ballongen. Luftboblen vil sørge for at du får en helt jevn flate.

Sett så ballongene i skåler så de står støtt mens vannet fryser til is.

Når du kjenner at lyktene dine har frosset til is, slår du hull på ballongen. Bestem deg for hvilken side du vil ha opp, og hakk forsiktig hull på isen slik at du fåt ut vannet.

Dersom du har fått veldig tykk is, kan du bruke en syl eller eller en borr. Anne Holter-Hovind som står bak bloggen Moseplassen forteller at hun ofte bruker varmt vann om isen har blitt veldig tykk.

Hvor lenge du må la lyktene stå til frysing avhenger flere forhold, forklarer Holter-Hovind på bloggen. Hun har følgende «tommelfingerregler»:

– Er det – 5 og vindstille så lar jeg en stor ballong stå minst 24 timer, maks 40 timer. Ved 10 minus må den stå minst 16 timer, maks 36. Er det -15 ville jeg latt de stå i maks 20 timer, skriver hun.

Hun legger til at små ballonger ikke kan få like tykke vegger som de store – da vil det ikke bli plass til lysene. Så dersom det er første gangen du prøver deg på islykter, er det enklere å lykkes med store ballonger ettersom du har større margin.

Hvis det blåser vil ballongene fryse fortere enn om det er vindstille.

Her kan du se trinn for trinn hvordan hageblogger Anne Holter-Hovind lager de nydelige lyktene sine:

LES OGSÅ: Den hjemmelagde isbuketten tar av på nettet – Slik frisker du opp uteplassen i vinter!

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel