fredag, juni 14, 2024

Plantevernmidlene og gjødselen du lager selv

Populært

Enten plantene dine er på balkongen eller i en stor hage trenger de vann, beskyttelse og stell.

For å sikre at du pleier plantene dine på en moderne, økologisk forsvarlig og optimal måte, er det imidlertid verdt å tenke på alternativer til vannkanner og kjemikalier.

Bærekraftig plantegjødsel

Selv om gjødselstypen som kreves varierer avhengig av plante og jordtype, er det ofte en god idé å bruke organiske løsninger. Fordelene med organisk gjødsel er åpenbar: Du kan lage den selv, og dermed spare både penger og miljøet. I tillegg slipper du være redd for at det kan være tvilsomme ingredienser i gjødselen.

Relatert: Herlige uteplasser i Shabby Chic-stil
Relatert: Slik får du flere sommerfugler i hagen

Kjøkken- og hageavfall kan gjøres om til verdifull gjødsel. Tørket kaffegrut og kompost bearbeides av jorden og tilfører fine næringsstoffer.

Sprøyting med naturlig gjødsel

Nestlevann er rikt på nitrogen og mineraler, og er lett å lage. Ikke bare er det næringsrik gjødsel, men om du har roser er neslevann også et flott middel mot både lus og meldugg. 

TIPS: Det er enkelt å spraye plantene med en trykksprøyer. Denne fra Gardena er ergonomisk utformet og rommer 5 liter. Den er enkel og komfortabel i bruk, og slitesterk.

Hjemmelagede plantevernmidler

Skadedyr og soppinfeksjoner er en annen utfordring for hageeiere. Her finnes det også mange løsninger fra naturens side. Hvis bedene dine er angrepet av bladlus, kan du spraye dem med nestlevann.

Åkersnelle er en annen nyttig plante for å bekjempe bladlus og soppinfeksjoner. Ha åkersnellen i kokende vann. Rør med jevne mellomrom og la blandingen stå en dag. Nå koker du opp blandingen igjen og lar det småkoke i rundt 30 minutter på svak varme.

Relatert: Ta klimasmarte valg for uteplassen i sommer
Relatert: Styr hagevanning og plenklipping rett fra en app

Når den er avkjølt har du ut plantene og sparer på åkersnelle-teen. Den blandes med lunkent vann i forholdet 1:4.

TIPS: Denne sprøytelansen er ideell for planter, busker og frukttrær og passer for deg som har en stor og litt krevende hage

For å gjøre plantene mer motstandsdyktige mot potensielle angrep, kan du også bruke åkersnellevann til å forebygge. Da sprayer du bladene godt på begge sider.

Hvitløk styrker rosene

Gartnerne ved Buckingham Palace har et hemmelig knep for å holde den legendariske rosehagen vakker: De sprayer med hvitløk.

Om denne oppskriften fra POD Easy Edible Gardening er identisk med oppskriften som brukes ved Buckingham er usikkert, men denne er enkel og lage og duger!

Dette er ingrediensens du trenger:

4 fedd hvitløk + kokende vann til å dekke til
2 spiseskjeer oppvaskmiddel
1 liter vann

Mos hvitløksfeddene i en hvitløkspresse. Ha i en konserveringsbeholder eller en annen varmebestandig beholder. Hell over nok kokende vann til å dekke hvitløken, sett på lokket og la det trekke over natten.

Relatert: Hold frukttrærne fri for bladlus med teip
Relatert: Velg riktig gressklipper til din hage

Sil blandingen, tilsett 1 liter vann og 2 spiseskjeer oppvaskmiddel. Bland godt og ha i sprayflaske eller pumpesprøyte og du er klar til å spraye rosene dine.

Vanning

En hard massasjestråle eller mildt regn? Om plantene kunne gå inn i dusjen din og kose seg ville de definitivt gjort det. Skånsom dusjing renser ikke bare bladene for støv og smuss, men det hjelper også plantene å absorbere fuktighet.

TIPS: Denne sprøytelansen er fin om du har balkong eller terrasse.

Dersom du har en trykksprøyte med innstillinger kan du gi plantene både inne og ute skånsom vanning.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel