mandag, juni 24, 2024

Slik tar du klimasmarte valg for uteplassen i sommer

Populært

1 av 4 nordmenn planlegger å dyrke blomster og planter som er klimavennlige denne sommeren. Her er tipsene for deg som vil ta vare på miljøet og samtidig ha en fin uteplass å nyte gjennom hele sommersesongen.

I Plantasjens rapport “Plantetrender 2021”, gjennomført av HUI Research, kommer det frem at 1 av 4 nordmenn har det biologiske mangfoldet i bakhodet når de dyrker planter og blomster i år. De yngste er mest opptatt av dette, med 36 prosent svarandel av de mellom 18-29 år. 

Relatert: Slik holder du liv i plantene i ferien

– Det er gledelig å se at flere og flere ønsker å ta miljøbevisste valg for dyrking, uteplasser og hager. Et av de viktigste tiltakene vi gjør er å ta vare på humler, bier, sommerfugler, fluer og biller, og det kan vi gjøre gjennom å dyrke mange ulike typer planter og blomster. Insekter av ulike slag liker nemlig ulike ting, sier Plantasjens gartner Hans Jensen i en pressemelding. 

Plantasjens rapport viser at 1 av 3 nordmenn dyrker bievennlige planter og mange gjennomfører helt konkrete tiltak for å hjelpe biene, som for eksempel å lage en blomstereng eller et biehotell. 

Relatert: Smart-løsningene som lar deg styre hagevanning og plenklipping rett fra en app

– Hvert eneste tiltak for å hjelpe pollinatorer og andre insekter er viktig. Ikke minst trenger by-bien hjelp med habitat. Bygg boliger til biene gjennom for eksempel å borre hull i trebiter. Hver individuelle forbruker kan gjøre mye for å fremme et miljø som tiltrekker seg de viktigste pollinatorene og derigjennom skape en bærekraftig hage, balkong eller uteplass som yrer av liv, sier Jensen.

Slik hjelper du biene

 • Dyrk mangfoldig. Jo flere sorter blomster i ulike farger og former, dess bedre. Plant både dype og kortere blomster og helst gammeldagse ubehandlede sorter som dufter. Unngå doble, behandlede blomster – de fleste insekter har vanskelig for å komme seg inn i dem. Eksempler på blomster er blomkarse, kornvalmue, solsikke, ringblomst eller stauder som pioner og kattemynte.   
 • Dyrk økologisk og ikke bruk plantegifter. Det kan ødelegge insektenes reproduksjonsevne eller deres evne til å lokalisere seg.  
 • Gi gjerne vann i et drukningssikkert fat (f. eks. med grus). Sett det i nærheten av bedene.
 • Bistå med insektsbol og steder insekter kan legge egg, du kan enten bygge selv eller kjøpe ferdige. Et hjørne med ugress, en sandhaug, et gammelt tre eller en haug med gamle grener utgjør også gode bol. 
 • Sørg for at det finnes blomstrende planter fra tidlig vår til sen høst. På våren kan det for eksempel være krokus og løkplanter, og på høsten smørbukk, aster og kjempeverbena. 
 • Slukk lysene. Mange nattvåkne insekter virrer rundt til de kollapser i nattbelysningen.

Relatert: Farer hunden møter i hagen

Lag en blomstereng som biene elsker

Jensen forteller at et annet godt tips til å hjelpe pollinatorene er å lage en blomstereng. Det trenger ikke være mer omfattende enn å sette av et lite hjørne av hagen. En forutsetning for å skape en blomstereng er næringsfattig jord.

– Det kan virke merkelig med mager jord, da man ofte får høre at næring er bra for planter, men i dette tilfellet er det altså motsatt. En eng skal aldri gjødsles og bør lages på en ugjødslet bakke, sier Jensen. 

Relatert: Dyrk et nytt avokado-tre av steinen

For å gjøre det enkelt å så kan man velge en ferdig frøblanding. De inneholder blandede blomster og gressarter. Vil du at engen skal komme i gang raskt kan du også plante ferdige planter. Bland gjerne stauder med ettårige blomster. Stauder kan utgjøre en god base, men mens du venter på at de vokser seg til, kan ettåringer, som for eksempel kornblomst og valmue, gi en herlig blomstring. 

Tips til en frodig blomstereng

 • Sørg for at plenen er mager og veldrenert.
 • Rens bort ugress som konkurrerer med engblomstene.
 • Velg en solfylt plass. Det finnes også frøblandinger for skygge, men generelt er sol bedre – de fleste pollinatorer trives også bedre i sol.
 • Hold det nysådde området fuktig og frakt bort materialet en gang på høsten etter at plantene er ferdig med å drysse frø. Slå gjerne med en skarp ljå for det beste resultatet. 
 • Ferdige planter gir raskest resultat, men du kan også så med frø. En spiseskje frø per kvadratmeter er nok. 

Relatert: Press blomster i mikrobølgeovnen

Velg torvfri og naturlig jord

Et annet klimasmart tiltak er å kjøpe torvfri jord. Torvmyrer er nemlig fantastiske karbonlagre, men det forutsetter at de får ligge urørt. Vibeke Næss, pressekontakt i Plantasjen, forklarer at i 2017 fikk Plantasjen sin produsent, Nordic Garden, i oppdrag å ta frem torvfri jord basert på kun norske råvarer. Det har de lykkes med, og den nye torvfrie jorden er basert på norske råvarer av trefibre og kompost. 

Relatert: Eggeskall gir næring til hagen din og holder sneglen unna

– Plantasjen har som målsetning å sette minst mulig fotavtrykk og ta vare på miljøet. I tillegg til reduksjon av torv i jord, jobber vi sammen med andre leverandører på tørrvarer og planter for å redusere torvbruken, sier Næss. 

Dyrk spiselige planter

Trenden med å dyrke spiselige planter er fortsatt sterk. Hele 1 av 3 nordmenn har sagt at de vil dyrke spiselige planter denne sommeren, ifølge rapporten til Plantasjen. 30 prosent oppgir at de dyrker spiselig fordi det er økologisk og kortreist.

Relatert: Så lett er det å lykkes med høybed

– Det beste med dette er at du ikke trenger å ha hage for å få en uteplass som bugner av urter, krydder og grønnsaker. På selv de minste balkonger, til og med i kjøkkenkarmen, kan spiselige planter dyrkes gjennom hele sommeren – så er du alltid selvforsynt på friskt tilbehør til sommermaten. Billig og bærekraftig, avslutter Hans Jensen. 

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel