fredag, juni 14, 2024

Slik får du flere sommerfugler i hagen

Populært

Sommerfugler er vakre og mange ønsker å ha dem i hagen. I de fleste kulturer blir sommerfugler forbundet med frihet, skjørhet og skjønnhet.

Det finnes over 150.000 kjente sommerfuglerarter i verden. I Norge har vi rundt 2.100 ulike sorter. Blant de mest vanlige artene er Rapssommerfugl, Grønnstjernevinge, Neslesommerfugl, Admiral, Hvit C, Dagpåfugløye og Ildblåsvinge.

Ved å lage et miljø sommerfuglene liker kan du få mange flere vakre og fargerike sommerfugler i hagen din. Og hvis du gjør noe godt for sommerfuglene, gjør du automatisk noe godt for mange andre dyr også, opplyser Danmarks Naturfredningsforening.

For å få en sommerfuglvennlig hage bør du droppe all gift og gjødsel der du ønsker deg sommerfugler. Gift og gjødsel hjelper deg med å favorisere visse blomster, men det lager samtidig en ensartet hage. Om du skal lokke sommerfuglene til hagen din så vil de ha mange forskjellige blomster. Det finnes også studier som viser at sprøytemidler påvirker ville planter negativt. Gjødsel kan du bruke i kjøkkenhagen.

Plant blomster som er rike på nektar, og som blomstrer til forskjellige tider av året. Da vil det nesten alltid finnes mat til sommerfuglene i hagen din.

Hageland tipser om at stauder er populære blant sommerfuglene. Det er kanskje ikke så rart – de kommer i mange farger, fasonger, høyder og har lang blomstringstid.

Sommerfulger tiltrekkes av fargerike blomster, men kan samtidig ikke fly veldig langt før de må ha mer energi. Blant staudene sommerfuglene liker, som samtidig er velegnet i norske hager, anbefaler Hageland akeleie, bakkeryllik, evigbergknapp, hagepute, honningknappurt, isop, kattemynte og oregano.

Sommerfugler elsker trompet- eller klokkeformede planter. Velg derfor enkle eller doble blomster. Det vil si de som har én krans med kronblader eller flere rader, men der man likevel kan se pollenkoppen. Sommerfuglene klarer ikke å trekke næring av fylte blomster som er fulle av kronblader.

Ikke glem sommerfuglelarvene! Sommerfugler legger egg på bestemte planter, og når larvene har kommet ut, trenger de også noe å spise. La derfor brenneslene vokse.

Lag vinterly for sommerfuglene (og mange andre insekter). De overvintrer gjerne i vedstabler.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel