mandag, juni 24, 2024

Brenneslevann: Naturlig supergjødsel

Populært

Har du brennesler i hagen? Da har du tilgang på kortreist, næringsrik og miljøvennlig gjødsel.

Brennesle inneholder mye nitrogen, fosfor, kalium, kalsium, magnesium og svovel. Alt dette er viktige næringsstoffer for planter, skriver Huseierne.no på bloggen sin.

Brenneslevann er også rikt på bakterier som bidrar til at organisk materiale i jorda brytes ned, og inneholder auxin som gir bedre plantevekst.

Slik lager du neslevann:

Samle en kilo brennesler. Unngå stengler med frø, og velg gjerne de yngste neslene ettersom de er de mest næringsrike.

Ha neslene (uten røtter) i en 10-liters bøtte, og fyll med vann. Dekk til bøtta. Det gjør ikke noe om det kommer til litt luft. Denne blandingen skal gjære, så plasser den gjerne i sola. Gjæringsprosessen vil imidlertid resultere i ubehagelig lukt, så plasser bøtta et stykke unna de områdene av hagen du pleier å oppholde deg i.

Rør i blandingen en gang om dagen. Etter 2-3 uker siler du vannet, slik at du får ut neslene.

Bruk en del neslevann og ti deler vann når du vanner plantene dine. Lukten av neslevannet forsvinner raskt etter vanning.

Dersom du har roser er neslevann også flott middel mot både lus og meldugg. For å blande rosespray av nesler, blander du en kilo i en 10-literbøtte med vann. Men rosevannet trenger bare å stå i 3-4 dager. Når du har silt ut neslene, dusjer du neslevannet rett på plantene et par ganger om dagen til lus og/eller meldugg er borte.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel