fredag, juni 9, 2023

Nå øker rentene på boliglånet

Populært

Norges Bank satte 24. mars styringsrenten opp med 0,25 prosentpoeng. Styringsrenten er nå 0,75 prosent. Bankene har raskt fulgt opp med å varsle renteheving på boliglån.

DNB blant de første til å heve renten igjen

Sparebank 1 Nord-Norge var denne gang først ut med å melde om renteheving. Banken hever renten med inntil 0,25 prosentpoeng. Dagen etter fulgte DNB opp som neste bank med tilsvarende renteheving.

– Dette er ikke overraskende, da de har vært først ute med å øke renten de to siste rentehevingene, sier Renteradar i en pressemelding. De spesialiserer seg på å følge med på rentevilkår fra bankene.

DNB øker boliglånsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng. For nye boliglån gjelder dette fra 4. april og for eksisterende boliglån fra 13. mai.

Renteradar har sett nærmere på hvor mye bankene har økt renten med. De fleste bankene har inntil videre økt renten på boliglån og innskudd med inntil 0,25 prosentpoeng.

Et unntak er Fana Sparebank, som har økt renten med inntil 0,50 prosentpoeng.

Tabellen nedenfor viser kommuniserte renteendringer på boliglån per 6. april 2022. Datoen som vises gjelder for eksisterende kunder. 

Renteradar har sett at bankene har oppdatert sine listepriser mot nye boliglånskunder. For de fleste lånetyper er renten økt med 0.25 prosentpoeng. Bankene bruker ordet fortsatt ordet inntil når de kommuniserer, men kundene får nok nå i praksis hele renteøkningen.

Flere banker har ikke meldt om endring i innskuddsrenten

Nordea, SpareBank 1 SMN og SpareBank 1 Østfold Akershus er blant bankene som har meldt at de vil øke innskuddsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng.

Likevel er det flere banker har ikke kommunisert endring i innskuddsrenten enda. Det kan godt være disse bankene har planer om å øke innskuddsrentene likevel, men dette er ikke kommunisert per 06. april 2022. Dette gjelder blant annet:

  • DNB
  • Sparebanken Sør
  • Sparebanken Øst
  • SpareBank 1 Nord-Norge
  • SpareBank 1 SR-Bank
  • SpareBank 1 Sørøst-Norge
  • SpareBank 1 Nordmøre
  • SpareBank 1 Helgeland
  • Skagerrak Sparebank

Boliglånsrenten fremover – hva skjer?

I Norges Bank sin prognose ser vi at de forventer at styringsrenten heves med et kvart prosentpoeng hvert kvartal i 2022. Det anslås at styringsrenten vil være rundt 2,5 prosent ved utgangen av 2023. Dette innebærer syv rentehevinger til.

Når styringsrenten økes, følger som regel bankene opp med å heve utlånsrentene. Dette betyr at dagens rentenivå på boliglån rundt 2 prosent kan dobles i slutten av 2023 til 4 prosent.

For et lån på 3 millioner med 2 prosent rente tilsvarer en dobling av boliglånsrenten hele 5000 kroner mer i rentekostnader per måned.

1,226FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel