lørdag, april 20, 2024

IKEA fyller 80: Dette er de mest banebrytende designene

Populært

Helt siden 28. juli 1943 har Ikea satt nye standarder innen møbeldesign. Over tid har det blitt hundrevis av funksjonelle og innovative møbel- og interiørløsninger. Mange av dem er laget i samarbeid med anerkjente designere fra hele verden.

Ikea har nå opprettet et digitalt museum der vi får et tilbakeblikk på noen av designene fra selskapet som endret møbelindustrien.

I løpet av de siste 80 årene har Ikea formet møbelindustrien med ikoniske og innovative design skapt for livet i hjemmet. Møbelgiganten har levert alt fra fargerike materialer og organiske former til nordiske DIY-møbler.

Relatert: Sabine Marcelis’ funksjonelle estetikk lyser opp hos Ikea

Det digitale Ikea-museet lar oss oppdage historiene bak et utvalg av de mest elskede og ikoniske produktene som har bidratt til å forme moderne design slik vi kjenner det i dag.

50- og 60-tallet i fantasifulle former

Ikeas første tiår var inspirert av datidens store romreiser. Produktene var preget av organiske former i fargerike materialer – gjerne knallrøde, gule eller oransje.

En av de store designklassikerne fra denne tiden er LÖVET, som i sin originale versjon besto av en bordplate i palisander og messingkledde føtter. LÖVET er et av de første sett sammen-det-selv-produktene fra IKEA som kunne pakkes som en såkalt flat-pack.

Les også: De tre hotteste interiørtrendene akkurat nå

ÖGLA kaféstolen har også blitt solgt på IKEA i over 50 år. Stolen har gjennom årene blitt forbedret både i design og materialer, og dens tidløse uttrykk gjør at stolen fortsatt fungerer i interiøret i dag.

Les også: Et skifte innen sofadesign? Se TV-produsentens forslag til hvordan de mener en moderne sofa bør være

Fra de gylne fargene på 70-tallet til urbaniseringen på 80-tallet

70-tallet huskes mest for rya-tepper, lavalamper og overdrevne tapeter, og det er lett å se for seg den oransje polstrede IMPALA-stolen som et midtpunkt i hjemmet. Designet av Gillis Lundgren, IMPALA er et godt eksempel på hvordan IKEA har gjort opp med datidens tradisjonelle møbelhistorie.

På 80-tallet ble nye materialer introdusert, og den danske designeren Niels Gammelgaards MOMENT sofa passet perfekt inn i den moderne urbane interiørstilen. Den enkle og stilige stålrammen løste også utfordringen med å få en sofa til å passe inn i IKEAs velkjente flat-pack.

Les også: Tre store baderomstrender for 2023

Ikonisk design fra 00-tallet og utover

Fra 00-tallet og utover har Ikea fokusert på en mer bærekraftig tilnærming til design.

Ved årtusenskiftet designet Nike Karlsson den klassiske BEKVÄM-krakken i heltre, mens Marcus Arvonen også ble inspirert av naturen da han presenterte MASKROS-lampen som en sfærisk løvetann som flyr i vinden. Begge har siden den gang vært populære gjengangere og har dukket opp i Ikeas kataloger i mange år på rad.

Les også: Fem kjøkkentrender i 2023

IKEAs innflytelse på interiør og møbeldesign kan akkurat nå oppleves som en utstilling i IKEA-museet i Älmhult i Sør-Sverige, hvor du også kan utforske noen av de mest ikoniske IKEA-møblene de siste 80 årene.

Se enda flere ikoniske IKEA-klassikere fra de siste åtte tiårene på:

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel