torsdag, juli 18, 2024

De tre hotteste interiørtrendene akkurat nå

Populært

Hva vet du om de mest populære stilene som trender på sosiale medier? Det handler om å henge med i svingene når nye interiørtrender kommer – for hva er egentlig Japandi, hvorfor har Cottagecore tolv milliarder visninger på TikTok, og hvordan ble en hel generasjon opptatt av Dark Academia?

TEKST: Emma Wold/ifi.no

At unge voksne bruker litt mer tid på sosiale medier enn eldre generasjoner er kanskje ikke så rart, og med seg får man et internasjonalt nettverk av inspirasjon. Mote, sminke og interiør er noen av de største kategoriene de følger med på, og det mange kanskje ser på som litt rare ord og uttrykk, er ikke nødvendigvis raskt forbigående trender. Spør du de unge i huset er sjansen stor for at de kjenner igjen flere av disse trendene, selv om de ikke har et navn på norsk.

Les også: Fem kjøkkentrender i 2023

Interiørekspert og markedssjef Lene Kristine Åm i Happy Homes Norge har gode, faglige råd om hvordan du i praksis kan gjenskape disse interiørtrendene hjemme.

Cottagecore

Den mest søkte interiørkategorien på videodelingsplattformen TikTok heter Cottagecore, der den troner høyest av alle interiørstiler, med tolv milliarder videovisninger. Den ligger også høyt på topp 10 på Instagram.

Cottagecore, som direkte oversatt til norsk ville fått navnet «hyttekjerne», handler om et litt romantisert forhold til livet på landet. Naturmaterialer, håndverk, hagearbeid og bærekraft er ofte i fokus.

Å lage mat fra bunnen av, med grønnsaker fra egen hage, og produksjon av egne klær med sying, hekling og strikking. Den er ofte preget av en kjærlighet for eventyr, og et øye for små, snodige detaljer. Noen ville kanskje tenkt litt «bestemor» over det hele. På den gode måten.

– Her ville jeg valgt tapet med floralt eller historisk mønster som er lett i utrykket. Ikke vær redd for at det blir for mye, tapetser gjerne flere vegger, sier Åm. – Mix og match gammelt og nytt. Fyll på med detaljer, mye tekstiler og blomster. Gå for nydelige pastellfarger, og lyst eller malt treverk.

Dark Academia

En annen trend fra sosiale medier som har vært svært populær lenge, er den som på engelsk kalles for Dark Academia. Mange har kanskje hørt om den som en boksjanger, og at denne stilen appellerer til unge voksne er ikke så rart; den mest kjente bokserien i denne kategorien er Harry Potter, eventyret mange kan sies å være vokst opp med. Det er så omfattende at det nesten kan kategoriseres som en hel subkultur.

Denne trenden har blitt en populær klesstil, der man gjerne ser tweed, tettsittende vester, lange kåper og bukser med høyt liv. Det skal helst være ekte vintage eller funnet i bruktbutikker, og det skal ligge litt mystikk i lufta. Åm peker oss nesten i motsatt retning her, sammenlignet med Cottagecore.

Les også: Tre store baderomstrender for 2023

– Vi ser etter ensfarget tapet, men gjerne med mye tekstur. Vi vil ha geometriske mønster, og tyngre tekstiler. Lune, dempede farger vil hjelpe deg med å få frem denne stilen selv, veldig gjerne kombinert med mørkere treverk.

Japandi

Denne stilen ble født rundt 2019, og har gått fra å være en forbigående trend til et ord mange kjenner igjen. Japandi er en fusjon mellom det skandinaviske og japanske, to stiler som passer godt sammen ettersom de har flere likhetstrekk; rene linjer, funksjonalitet, nøye utvalgte detaljer og minimalt med rot.

Les også: Japandi-stilen tar av: Slik innreder du med den

Japandi og Cottagecore ligner litt på hverandre i baktanke og intuisjon, for også med Japandi skal vi tilbake til naturen, og leve litt saktere.

I motsetning til Cottagecore skal vi derimot rydde bort, og lage rom rundt oss som er roligere og simplere. Det er fra det japanske vi finner begrepet «wabi-sabi», en forkjærlighet til at det finnes skjønnhet i det uperfekte. Det er kvalitet fremfor kvantitet.

– Denne stilen er ren i utrykket, understreker Åm. – Lyse jordfarger og lyst treverk. Her går vi for enkle tapetmønstre, eller helt ensfarget med en liten tekstureffekt. Japansk-inspirerte fargekombinasjoner eller interiørdetaljer er nødvendige. Ta med noen kvister inn og sett til en sort kontrast. Det skal ikke mye til!

Tapet skaper stilen

Oppsummert kan vi ta med oss at tapet er en viktig del av å få interiørstilen hjemme.

– For å skape eller definere en stil er tapet på en eller flere vegger et godt og enkelt valg. Sammen med matchende farger og interiør, blir hjemmet ditt definert slik du ønsker, forteller Åm.

Hun legger til at det er trendy å ha et personlig hjem.

– Ta frem dine skatter og gi dem den plassen de fortjener. Gjenbruk og miljø er viktig som aldri før, så se hva du har. Det meste kan males, friskes opp eller brukes som det er.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel