fredag, juni 9, 2023

Huset er «back in black»

Populært

– Når vi snakker om trendfarger, er det som regel innendørsfarger vi prater om, forteller Tale O. Henningsen, kreativ leder i Fargerike. 

Ikke så rart, for disse fargetrendene endrer seg ofte og har en helt annen puls enn trender på utendørsfarger.

Relatert: Høsten byr på myke nyanser – interiørdesigneren viser deg hvordan du styler dem

Men når det er sagt, så finnes det selvfølgelig trender utendørs også! 

Både fargerikt og grått

– Ser vi på de store trend-linjene, finner vi mange spennende farger bakover i tid. På 70-tallet var det oransje og grønne farger som hersket både inne og ute, men det var nok brun beis som vant konkurransen dette tiåret, sier Tale O. Henningsen.

Når Fargerikes kreative leder mimrer tilbake til 1980-tallet så er det plutselig hvitt som dukker opp som hovedfargen – mens rosa og blå detaljer fremhevet karnapper og dører.

Relatert: Flotte grytekluter du hekler selv

– OL på Lillehammer ga oss oker, mosegrønt og okserødt, og alle de tre fargene ble gjerne brukt på huset, sammen med hvite vinduer, sier hun.

Fra midten av 2000-tallet har imidlertid grått seiret når landets husfasader skulle males. Dette er en trend som har vart lenge, men det som er spennende nå, er at det har kommet en ny kandidat

Black is back!

– Sort har absolutt blitt en ny favoritt, sier Henningsen. 

Gjennom 2021 har hun observert sett en spennende tendens som peker seg sterkere ut enn det vi har sett før. 

Relatert: Dekk bordet i naturinspirerte jordfarger

– Sorte farger stikker seg frem som ny vinner utendørs, og ser ut til å overta for den grå trenden vi har sett i flere år. Dette er en klar og tydelig landsdekkende trend, men det hvite er fortsatt med, sier Henningsen.

Foto: Per Erik Jæger / Fargerike

Siden 80-tallet har Fargerikes to mest populære farger Bomull og Eggehvit tronet på toppen. Det være seg by eller land – de er evige klassikere.

Ser vi bort fra disse to hvite fargene, ser vi at også den grå trenden fortsatt lever godt i hele Norge. Det er hele gråskalaen som brukes – fra lyst til mørkt – og det gjelder ikke bare på moderne hus, men på alle typer hus.

Relatert: Moderne eleganse gjennom kontraster

Den grå bølgen har fått et fast grep, men den har fått mye pepper for å være for sofistikert og minimalistisk, litt glatt og uten karakter.

– Vi i Fargerike liker jo farger, men vi kimser ikke av grått heller, sier Henningsen.

Kundene «tør» litt mer

– I sommer har mange av våre butikker fortalt om kunder som tør litt mer, forteller Tale O. Henningsen.

Relatert: Ispirasjon: Håndlaget rustikk

Alle rapporterer om litt flere spørsmål om farger og fargebruk, og rødt er en av fargene som går igjen i kjedens butikker over det ganske land. Skjønt Skien har foretrukket grønt.

En annen viktig trend Henningsen har observert, er at det er flere farger og materialer på samme huskropp.

Foto: Sveinung Bråthen/Fargerike

– Panel kan både være beiset og med dekkende farge, og stående og vertikale bord bryter fasaden. Mur sammen med tre gir en dynamisk flate og liv til huset. Vinduer som bryter i en kontrast er også et must, forteller hun.

1,226FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel