tirsdag, juni 28, 2022

En ny sofa – eller seks brukte: Ny rapport viser hva gjenbruk betyr for miljøet

Populært

Visste du at du kan male kjøkkenskapene dine 35 ganger for samme klimapåvirkning som å kjøpe nytt kjøkken? Eller at en ny sofa slipper ut nesten 300 kilo karbondioksid?

Salg av møbler og interiør har skutt i været de siste årene, og pandemien har fått enda flere til å pusse opp hjemmet sitt og kjøpe nye møbler.

Samtidig påvirker alle nykjøp både miljø og klima. Og som forbruker kan du gjøre en stor forskjell ved å velge å kjøpe brukt eller reparere det du allerede har.

Det viser en ny rapport som Rambøll har laget på vegne av Swedish Society for Nature Conservation, i samarbeid med Blocket som er den svenske varianten av Finn.no.

For å virkelig vise virkningen av forskjellige produkter på miljøet, har de i rapporten «Second hand in the first place», beregnet klimautslipp og ressursforbruk for forskjellige produkter og deretter sammenlignet det med å kjøpe nytt, kjøpe brukt eller renovere og reparere.

Og forskjellen er dramatisk, både når det gjelder avfall og klimapåvirkning.

For eksempel slipper en ny sofa ut nesten 300 kilo karbondioksid og over 500 kilo avfall, noe som tilsvarer seks brukte sofaer!

– Dagens produksjons- og forbrukssystemer må være bærekraftige, og sirkulære forretningsmodeller må utvikles i alle bransjer. Vår nye studie viser at produksjon av møbler og hjemmemøbler både skaper og fører til store klimautslipp og gir et høyt ressursforbruk, sier Karin Lexén, generalsekretær i Swedish Society for Nature Conservation.

Så skadelig er nyinnkjøp for miljøet:

● Sofa 295 kg karbondioksid og 530 kg avfall – tilsvarer seks brukte sofaer

● Seng 280 kg karbondioksid og 820 kg avfall – tilsvarer syv brukte senger

● Spisegruppe (bord + seks stoler med polstret sete) 145 kg karbondioksid og 235 kg avfall – tilsvarer ni brukte spisegrupper

● Kjøkkenskap (bunn- og toppskap), dører og massiv benkeplate: 270 kg karbondioksid og 320 kg avfall – tilsvarer 13 brukte kjøkken.

● Hjemtekstiler (teppe, gardiner, sofaputer) 110 kg karbondioksid og 320 kg avfall – tilsvarer 13 brukte sett

Hele rapporten kan du lese her

1,195FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel