Det er deilig med et ryddig hus – er det i tillegg velorganisert slipper du unna mye av ryddejobben i fremtiden.
1. Legg ting i fem hauger
Når du har storopprydning er et tips vi fant i Reader’s Digest å sortere alt i fem hauger:
Den ene haugen er for ting som skal flyttes til et annet rom. Så lager du en haug med ting du skal gi bort.
Du lager en annen haug for ting du skal gi bort til en bestemt person – kanskje et yngre familiemedlem som kan tenkes å bli glad for å arve klær og leker dine egne barn har vokst ut av?
TIPS: LEGO Oppbevaring Design Collection er en stilig og praktisk måte å oppbevare småting på. Eskene kommer i mange farger, og er formet som LEGOklosser med to, fire knotter eller åtte knotter på.
Den fjerde haugen er for ting du skal kaste og den siste haugen er for ting du er usikker på om du trenger eller ikke.
Denne siste haugen legger du i en eske med en dato på som er 6-12 måneder frem i tid. Hvis du ikke åpner esken før denne datoen, kan du nok trygt gi slipp på tingene du har lagt i den.
2. Behold minnene – kvitt deg med rotet
Vi har vel alle ting vi beholder av sentimentale grunner. En genser etter en kjær avdød venn eller familiemedlem, gamle medaljer som minner oss om «bragdene» vi klarte på håndballbanen for 30 år siden, tegningene til barna som for lengst har flyttet ut og begynt å samle på tegninger fra egne barn. Det er godt mulig du kommer på et par ting du har liggende selv også som egentlig ikke er ting du vil ha, men som du har kjære minner knyttet til.
TIPS: LEGO-oppbevaringserien har også esker formet som legohoder, i ulike størrelser.
– Det folk ikke ønsker å gi slipp på er minnene de forbinder med tingen. Vi har funnet ut at folk er mer villige til å gi opp disse eiendelene hvis de har en måte å beholde minnet som de knyttet til tingen, sier Rebecca Reczek til Reader’s Digest. Hun har ledet en studie på nettopp dette at folk ofte er sterkt knyttet til nips og suvenirer som ikke tjener noe praktisk formål.
Løsningen hennes er veldig enkel: Ta et bilde av tingen. Det er lett å oppbevare og lager ikke rot i huset ditt.
TIPS: Sysakene dine samler du i syskrin. Disse tradisjonelle syskrinene i tre holder suveren kvalitet. De er produsert i Tyskland! Skrinene finnes i to størrelser. Og med en praktisk garnveske har du strikkepinner, heklenåler, mønster, garn og målebånd på ett sted.
Du vil huske de gode minnene når du ser bildet også. Og tingen, som i seg selv antagelig ikke er så viktig, den kan du kaste.
3. Lag deg rydderegler
Når du rydder i klesskapet kan du for eksempel ha som regel at klær som ikke er mellom bestemte størrelser, har flekker som ikke går bort, eller som rett og slett må repareres enten gid bort eller kastes. Og for gamle ukeblader kan du bestemme deg for at du ikke skal beholde noe som er mer enn ett år gammelt.