Varmekabler i gulvet gir en jevn og god komfortvarme. Under noen viktige forutsetninger vil både vannbåren og elektrisk gulvvarme fungere med de fleste gulvmaterialer. Her er ekspertenes fem beste tips.
Med et gulvvarmesystem i huset, kan du spare strøm som brukes til oppvarming. Siden varmen havner der den gjør mest nytte – ved gulvet – for så å stige og spre seg i rommet, kan en gjennomsnittlig husstand senke temperaturen med to grader innendørs uten å ofre komforten.
Les også: Alt du trenger å vite om tregulv
Du kan gjerne også benytte nattsenking med de moderne gulvvarmeløsningene, og på denne måten senke temperaturen et par grader slik at energikostnaden blir enda lavere.
De aller fleste gulvmaterialer fungerer godt sammen med gulvvarme. Du kan velge blant parkett, laminat, kork, vinyl og keramiske fliser.
Det viktige er at gulvvarmesystemet tilpasses gulvet, at temperaturen kan styres godt nok, og at produsentens monteringsanvisning følges til punkt og prikke.
Les også: Gode grunner til å velge gulvbelegg
Når du skal velge riktig varmesystem for ditt gulv er det flere ting å ta hensyn til. Ekspertene i Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI) har delt sine fem beste tips til deg som skal ha varme i gulvene:
1. Riktig regulering av varmen
En forutsetning for at gulvet ikke skal skades av varmesystemet, er at temperaturen i gulvets overflate ikke blir høyere enn 27 °C.
Normalt vil temperaturer opp mot 27 grader føles som nokså varmt. En grunnvarme på omkring 22 – 23 °C er vanligvis tilstrekkelig i et godt isolert hus.
Vær særlig oppmerksom på at salongteppet, peisen, hjørnesofaen og badekaret vil lukke varmen inne, og kan føre til at overflatetemperaturen blir vesentlig høyere der. Ta derfor hensyn til hvordan rommet brukes og innredes når gulvvarmen planlegges.
Les også: Klassiske vaskefeil som i verste fall ødelegger gulvet
Temperaturen skal styres med termostater og gulvfølere, og det anbefales å bruke en termostat som gir deg mulighet til å velge og endre førende føler, og som gir mulighet til nattsenking.
Pass også på å plassere føleren riktig, slik at den måler på et representativt sted.
2. Tilstrekkelig tørt
Bygger du nytt hus med innstøpt gulvvarme, må du la betongen tørke tilstrekkelig ut før gulvet legges.
Gulvvarmesystemet kan brukes for å drive ut fukt fra betongen før gulvet legges, ved at varmen slås av og på i sykluser. Dersom du er usikker på hvordan du gjør dette, kan du konferere med gulvfakta.no som er Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI) sin ekspertside om gul.
Gulv som er laget av treverk, for eksempel parkett, laminat og andre gulv med kjerne av HDF, reagerer ved store fuktvariasjoner.
Les også: Slik får du glansen tilbake i tregulv og fliser
Har du et trebasert gulv, og det er for høy relativ fuktighet i undergulvet når gulvvarmen slås på for første gang, stiger temperaturen raskt og driver fukt inn i gulvet. Når gulvet så tørker ut igjen, kan det slå sprekker eller begynne å knirke.
Også senere vil temperatursvingninger i gulvvarmen kunne forårsake knirk, knatrelyder, uttørkning og oppsprekking av gulvmaterialet. Det skyldes at tre er et levende materiale som påvirkes av fukt og varme. Dette er helt naturlige egenskaper ved disse gulvene og ingen feil.
3. Bruk fuktsperre
Velger du parkett, laminat eller et gulv med HDF-kjerne og legger det på betong eller avrettingsmasse med innstøpte varmekabler eller -rør, må det alltid legges en fuktsperrende folie under gulvet.
Les også: Slik pusset Pernille opp det bittelille, slitte badet sitt på budsjett
Dette forhindrer at restfukt fra betongen skader gulvet.
4. Legg gulvet riktig vei
Når varmekabler og varmerør legges i utfreste spor i plater, skal for eksempel parkettgulv og laminat legges på tvers av disse. Ellers kan noen skjøter havne direkte over rør eller kabel, og da vil det oppstå vertikal bevegelse og sprekkdannelse.
Med en trykkfordelende plate, for eksempel gulvgips, under gulvmaterialet kan alle gulvtyper legges i valgfri retning. Klikk-vinyl må alltid ha en trykkfordelende plate.
5. Jevn fordeling av trykk og varme
Et termounderlag under parkett, laminat, hybridgulv og LVT skal fordele både varme og trykkbelastning jevnt.
Det er viktig at underlaget er tilstrekkelig trykkfast, tåler kompresjon og har stor gjenreisningsevne. For dårlig kompresjonsstyrke kan føre til at gulvet knirker eller sprekker opp i skjøtene.
Les også: Er el-arbeidet i boligen din lovlig utført? Dette kan du gjøre selv
Kablene eller rørsløyfene må være jevnt fordelt over gulvet og ikke legges i samlinger som kan skape lokal overoppheting og uttørking.
For å få en god fordeling av gulvvarmen over gulvet, er det bedre å bruke el-kabler med lav effekt per løpemeter og noen flere meter kabel, enn å bruke mer glissent lagte sløyfer med høy effekt.
Ved dimensjonering av vannbåren gulvvarme er det viktig å velge riktig dimensjon på rørene for å oppnå tilstrekkelig gjennomstrømning av vannet, samt å unngå samlinger av rør som vil kunne gi overoppheting og ekstrem uttørking lokalt.