fredag, september 29, 2023

Maur kan våkne om vinteren – men du bør vente med bekjempelse

Populært

Når du oppdager maur innendørs om vinteren, bor de trolig i huset ditt. Men ekspert advarer mot å sette i gang med bekjempelse om vinteren.

Norsk Hussopp Forsikring blir hver vinter kontaktet av kunder som har oppdaget maur innendørs.

– Vi blir typisk kontaktet om dette når det plutselig blir veldig kaldt ute, og folk setter på varmekabler eller fyrer mer i peisen for å varme opp boligen. Hvis maurene ligger i dvale i nærheten av slike varmekilder, kan varmen vekke dem fra dvale. Maurene vil da starte å vandre rundt og lete etter noe å spise, sier biolog Maren Trones Christiansen i Norsk Hussopp Forsikring

Les også: Disse stedene finner skadedyrbekjemperne oftest skjeggkre

Må ta dronningen for å bli kvitt maurkoloni

Når du oppdager maur inne om vinteren, er det sannsynlig at de bor inne i huset eller hytta der du finner dem.

– Vårt råd er å støvsuge de maurene du ser, men du kan bare «brannslukke» om vinteren. For å få has på hele kolonien, må du få tatt dronningen. Derfor må du vente med bekjempelse til våren, når alle maurene i kolonien har våknet opp, forklarer biologen.

Hva du kan gjøre for å få bort maurene du finner, avhenger også av typen maur du oppdager.

– Hvis det er svart jordmaur, kan du sette ut åte for å få tak i maurene som har våknet. Hvis det er stokkmaur bør du kun støvsuge de maurene du ser, og vente til våren og la fagfolk ta seg av bekjempelse da. I verste fall kan du gjøre bekjempelsen vanskeligere om du begynner med dette på vinteren, sier Christiansen.

Les også: Hull i ullgenseren? Det kan være møllangrep

Stokkmaur kan skade friskt treverk

Svart jordmaur kan ikke gnage i uskadet treverk i bygninger, men de kan gjøre skade i for eksempel isolasjonen under baderomsgulv med varmekabler. Stokkmaur kan gnage også i friskt tremateriale, men stokkmaurangrep starter ofte i fukt- eller råteskadet treverk. Over tid kan det skade bygningen.

– Det tar tid for en skade å utvikle seg, så det går bra å vente til utpå våren før bekjempelse settes i gang. For at bekjempelsen skal være vellykket, er det viktig å vente til hele kolonien har våknet til live igjen. Vi må spille på lag med naturen, sier Christiansen.

Når maurene våkner, påvirkes av været. I Sør-Norge våkner maur ofte til live igjen rundt påsketider. I deler av Nord-Norge kan det skje først uti mai-juni, dersom sommeren lar seg vente på.

Les også: Dette bør du sjekke før du kjøper potteplanter i butikken

Dette kan du gjøre for å forebygge og unngå maurangrep:

  • Hold uteareal ryddig.
  • Fjern vegetasjon inntil grunnmur og husvegg som kan gi mauren skjul og lett adkomst.
  • Tett sprekker og hull i grunnmur.
  • Mauren liker ikke småstein, derfor kan et belte av grus rundt grunnmuren virke forebyggende.
  • Hold det rent inne, slik at rester og flekker fra mat ikke blir en matkilde for mauren.
1,238FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel