mandag, desember 5, 2022

Slik sjekker du om egget er for gammelt

Populært

Egg er blant matvarene som ofte er gode etter «best før»-datoen Det er enkelt å sjekke om egget fortsatt er spiselig.

Matvarer som er lett bedervelige merkes «siste forbruksdag». Denne datoen bør man respektere, skriver MatPrat. Står det derimot «best før» så betyr ikke det nødvendigvis at matvaren er dårlig etter.

Her kan du bruke sansene. Best før-merkingen viser nemlig kun den holdbarheten produsenten kan garantere for.

Så lenge kan du spise egget etter dato

Egg i Norge har en holdbarhet på 28 dager, men de varer egentlig mye lenger. Disse reglene kom etter 2000 fra EØS-direktivet, skriver Vi i Villa. Før dette ble eggene stemplet med 45 dager. Det nye kravet kom til Norge på grunn av faren for salmonella i egg.

Men salmonella har aldri vært registrert i norske egg, og i butikkene er det kun norske egg som selges.

Åse Kringlebotn fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt forteller nettstedet at norske egg holder mye lenger enn 28 dager, og i minst to måneder. Og, legger hun til, egg oppbevares øverst i kjøleskapet, der det er varmest.

Finn ut om egget er dårlig

Om du er usikker på om egget er for gammelt kan du ta den såkalte vanntesten:

Finn fram et glass med vann og legg egget oppi. Om det flyter og holder seg til toppen, betyr det at egget er ganske gammelt. Motsatt, om det synker ned mot bunnen, er egget ferskt.

Slik kan du sjekke om egget er blitt dårlig.

Dette skyldes at innholdet og vannmolekylene i egget etter hvert som tilden går til dampe ut av egget – og luft vil sive inn. Luftboblen inni egget vil bestemme hvor lett egget flyter.

1,198FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel