fredag, juni 14, 2024

Slik kuttet familien Pedersen 66,5 prosent av strømforbruket på hytta

Populært

Familien Pedersen har hytte i den vakre fjellbygden Brokke, som ligger i Valle kommune. Midt i hjertet av Setesdal. Hytta ligger høyt og herlig på 750 moh, og det er et snørikt område som også kan bli veldig kaldt vinterstid.

Hytta er relativt nybygget og har et areal på 147 kvadrat, fordelt på to plan. I løpet 2021 ble det tilbrakt mer enn 150 døgn på hytta.

Familien visste at de ville tilbringe mye tid på hytta, og de ønsket seg god komfort og muligheten til å komme frem til en behagelig temperert hytte når de ankommer, ofte litt utpå kvelden på fredager.

Les også: – Hytteeiere kan sitte på en gullgruve

De valgte å installere en varmepumpe da hytta ble oppført, og valget falt på en Icebreaker premium. Denne modellen er på 7,5 kW og er driftstestet ned til -35°C.

En hytte av denne størrelsen vil i gjennomsnitt ligge på et forbruk på et sted mellom 18-19000 kw/t pr år, dersom man ser den i forhold til andre tilsvarende hytter i området.

Varmepumpen sikrer at hytta holder tilstrekkelig varme når familien ikke er der – og med appstyring kan familien skru opp temperaturen slik at det er varmt og godt når de kommer frem til hytta utpå fredagskvelden.

Det kalde klimaet vinterstid krever en del oppvarming, også når hytta ikke benyttes. For å sikre verdier og unngå sprengte vannrør, er det viktig at ikke hytten får for lav temperatur.

Les også: Drømmer du om å bygge hytte? Dette er kostnadene

Etter et år der hytta ble flittig brukt fikk familien Pedersen en positiv overraskelse: Det totale strømforbruket for hele 2021 var på kun 6352 kW/t. Varmepumpen, som fungerte som hovedoppvarmingskilde, hadde isolert sett et forbruk på 2596 kW/t.

Varmepumpen dekket et energibehov på om lag 12.200 kW/t. Dersom strømprisen i snitt var på en krone per kW/t tilsvarer det en besparelse på over 12.000 kroner.

Familien Pedersen valgte varmepumpen Icebreaker Premium.

Opprinnelig ønsket de å installere varmepumpe med tanke på komfort. De ønsket ankomme til en behagelig temperatur til tross for utetemperaturer ned mot -20°C. Derfor var det også viktig at pumpen hadde innebygget wifi og mulighet for appstyring.

Les også: Slik velger du riktig varmepumpe

Siden hytta ble bygget i 2021 og før strømprisene steg, så ble energibesparelsen en solid bonus for familien.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel