fredag, april 19, 2024

Fjern vepsebolet nå, så slipper du å bli plaget senere: Slik gjør du

Populært

Er du på vakt nå kan du bli spart for plagsom veps når du nyter grillmat i hagen senere i sommer…

Stikkveps er et sikkert sommertegn, og ifølge Norsk Hussopp Forsikring begynner de å bygge bol allerede nå.

– Vepsen er viktig for naturen, men kan være til stor plage hvis den lager bol tett på boliger. Stikkvepsen har en brodd og giftkjertel, som gjør at det kan være smertefullt å bli stukket, sier biolog i Norsk Hussopp Forsikring, Maren Trones Christiansen.

Fjern bolet tidlig for å unngå vepsestikk

Statistikk fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at folk er mest plaget av veps i juli og august, men allerede nå begynner vepsen å jobbe.

– Tidlig på forsommeren begynner dronningen å bygge bol og passe på larvene. Da er det få veps, og de er ikke særlig aggressive. Men hvis dronningen får etablert bolet, kan du vente deg større problemer på sensommeren og høsten. Et bol kan huse opptil 12 000 veps og på sensommeren er vepsen på jakt etter næring, og er ofte aggressive, sier Christiansen.

Hun påpeker videre at det derfor er det lurt å fjerne bolet nå – mens det ennå er få og lite aggressive veps.

Relatert: Ny bekjempelsesmetode har gitt nedgang i skjeggkre-tilfeller

Slik fjerner du vepsebol

Ifølge biologen finnes det ulike metoder for å fjerne vepsebol.

– En metode er å knyte en plastpose rundt bolet og legge det i fryseren. Da dør vepsen av den lave temperaturen. Alternativt kan du legge bolet i en bøtte med vann med lokk over, for å drukne vepsen. Husk at det er viktig å bruke heldekkende klær for å unngå stikk mens du gjør dette, sier Maren Trones Christiansen.

Hvis du ikke ønsker å komme nær bolet, er insektsmiddel et alternativ.

– Det finnes effektive vepsesprayer. Igjen er det viktig å huske på heldekkende klær. Hvis du sprayer middelet i åpningen til bolet, dør vepsen raskt. Men det er alltid risiko knyttet til giftbruk, så vær forsiktig hvis du skal bruke innsektsmiddel og les bruksanvisningen nøye.

Stikkvepsen befinner seg i bolet på nattestid og det anbefales derfor å gjennomføre bekjempelse på kveldstid, da de fleste av vepsene er i bolet. Vepsen er også ofte mindre aggressiv ved lavere temperaturer.

Vepsen kommer gjerne igjen

Hvis du var plaget med veps i fjor, er sannsynligheten større for at du vil bli plaget i år også.

– Hvis forholdene ligger til rette for det, kan dronningen bygge bol like ved fjorårets bol. Så hvis du var plaget med veps i fjor, er det lurt å ta en sjekk i og rundt boligen, og se om et bol er i ferd med å etablere seg, sier Maren Trones Christiansen.

Hvis du har hatt vepsebol tidligere, bør du sikre sprekker og luker slik at dronningene ikke kommer inn og starter bygging av vepsebol. Eventuelle åpninger inn til loft bør tettes med innsektsnetting.

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel