tirsdag, mars 28, 2023

Kaster du kaffegrut? Les dette før du gjør det igjen

Populært

Kaster du kaffegrut? Les dette før du gjør det igjen – den kan nemlig brukes til veldig mye.

Norge drikker mye kaffe – over 4 milliarder kopper i året. Av det blir det enorme mengder kaffegrut! I Oslo alene produseres det rundt 11 tonn med bryggegrut rundt omkring i byen hver eneste dag, forteller selskapet Gruten på sine Facebook-sider.

Gruten er et selskap som sykler rundt i hovedstaden og samler kaffegrut fra byens kaffebarer, bakerier og andre kaffe produserende virksomheter. De gjør dette næringsrike avfallet om til andre produkter.

– Kaffegrut sees på som søppel og ender som oftest sitt korte liv i et forbrenningsanlegg. Det fører til miljø og klimaproblemer, og er en dårlig utnyttelse av en verdifull ressurs, skriver selskapet på Facebook.

Men kaffebønnen inneholder mange næringsstoffer, og mindre enn en prosent av disse ender opp i koppen – resten går i gruten.

– Kaffe inneholder en del næring, blant annet nitrogen, koffein og cellulose. Mye av dette er igjen i gruten, mindre enn én prosent havner i kaffekoppen. Kaffegruten har i tillegg en ruglete konsistens som for eksempel er fin å bruke som skrubbemiddel, har Mittet uttalt til Dinside.

Her er ting du kan bruke kaffegruten til:

Luktfrisker: Lukter det dårlig i kjøleskap eller under vasken? Sett inn en skål med kaffegrut, dette vil absorbere lukten.

Kompost: Bruk kaffegrut i kompostbingen. Gruten tilfører nitrogen og energi til komposteringsprosessen. Meitemarken elsker kaffegrut!

Dyrking: Dyrk smakfull og supersunn østerssopp.

Brunsnegler: Hold brunsneglen borte fra hagebedet – snegler, insekter og uønskede krypdyr liker ikke kaffegrut.

Striper i treverket: Mørke tremøbler med lyse skrapestriper i, kan få seg en rask oppfriskning med litt fuktig kaffegrut

Stinkende sko: Har du sko som lukter vondt kan du friske de opp med tørket kaffegrut.

Ovnsrens: Skal du fjerne aske fra peis eller ovn, kan du redusere støvplagen ved å legge våt kaffegrut på før du skuffer ut asken.

Mat: Inviter en venn på kaffebeter – vend rødbeter i kaffegrut, bak i ovnen på 180 C i ca. to timer.

Kilde: Gruten.no , Nytting kaffe / Dinside

1,223FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel