mandag, juni 24, 2024

Tid for å nyte sommerens første grønnsaker

Populært

Skal du nyte et godt måltid med asparges har du dårlig tid, sesongen er over allerede rundt sankthans. Nykål og salater er på plass i butikkhyllene og vi kan begynne å glede oss til norsk blomkål, brokkoli, buntgulrot og flere andre knasende og næringsrike fristelser – som sies å være ekstra gode i år.

Våren startet med mye sol og klarvær, det har gjort at grønnsakene har fått en ekstra god sødme, forteller ernæringsrådgiver Iselin Sagen i en pressemelding fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). 

–  I tillegg har det ikke vært noen voldsomme temperaturer å snakke om, det gjør at grønnsakene bruker litt ekstra tid på å vokse, og det gir god smak.  

Kommer på løpende bånd 

Nå kan vi lage noe godt med asparges, nykål, kinakål, rabarbra, reddik, hjertesalat og crispisalat, og om ikke så lenge kommer det enda flere grønnsaker og bær på løpende bånd. 

– Høstingen av både blomkål og brokkoli er i gang flere steder. De første nypotetene er høstet på Sørlandet, og rundt sankthans kan vi forvente å finne mer av dem i butikkhyllene. Det samme gjelder for jordbærene.  

Helsegevinster med på kjøpet

Ernæringsrådgiveren kan fortelle at det både er godt og lurt å la minst halve tallerkenen ha plass til sommerens første grønnsaker og bær. 

– Felles for dem alle er at de inneholder godt med fiber og viktige vitaminer og mineraler. Fiber bidrar til en god metthetsfølelse og til å stabilisere blodsukkeret. Mat som både holder deg mett, og som stabiliserer blodsukkeret gjør det lettere å spise passe mengde mat, og ikke for mye. Spiser du mye grønnsaker blir det i tillegg litt mindre plass til det vi gjerne kan spise litt mindre av. 

Tidsbesparende å grille grønnsaker  

Grønnsaker får en nydelig sødme når du legger dem på grillen. Sagen mener i tillegg at det er tidsbesparende å grille grønnsakene.  

– Gjør det enkelt, legg grønnsakene rett på grillen. Nykålen deler du i båter, løken deles i to og aspargesen kan legges rett på grillen. Pensle med litt olje. En favoritt er å grille en halv sitron (kuttsiden mot grillristen) og dryppe sitrondråper over de grillede grønnsakene sammen med et lite dryss salt.  

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel