Tyskerne elsker sild og feirer den med egne festivaler. På sommeren serveres denne retten gjerne i en salat på et koldtbord med rødbeter, brød og stekte poteter til. Prøv den på ditt eget sommerbord, og få en smak av Tyskland.
Matjes Hausfrauenart er en god og tradisjonsrik tysk favoritt som er basert på matjessild.
Selv om matjessildproduksjon er storindustri i Norge, er denne silden forholdsvis ukjent i det norske kostholdet. Slikt er det ikke lenger syd i Europa.
I Tyskland feires starten av matjessesongen flere steder med folkefestivaler, blant annet i Bremen, Bremerhaven og Hamburg. En annen tradisjon er å spise matjessild på askeonsdagen etter karneval i fastetiden.
RELATERT:
Sjømatrett som gir deg feriefølelsen: Thai-inspirert torsk
Perfekt grill-tilbehør: Slik lager du aioli a la Jamie Oliver
Legg nypotetene på grillen i sommer
I den nordtyske byen Glückstadt starter en egen «matjesuke» andre torsdagen i juni hvert år. Tyskerne spiser sild hovedsakelig røkt eller marinert, gjerne fra glass eller boks.
Oppskrift (4 personer)
- 8 fileter av jomfrusild (eller speket kryddersild om du ikke får tak i matjessild)
- 1 stk rødløk, syltet eller rå
- 1 stk eple
- 1 stor eller 8 små sylteagurker
- 100 gram rømme
- 50 gram majones
- Hel sort pepper
- 1 bunt dill
- 3 cm fersk pepperrot
- 200 gram kokte nypoteter
RELATERT:
Fish & Chips: Så enkelt lager du det
Nydelig og enkel laksetartar som forrett eller snacks
Lun aubergingrateng
Slik gjør du:
- Hvis silden er veldig salt eller krydret, kan du skylle den kort under kaldt rennende vann.
- Legg deretter filetene på et kjøkkenhåndklede/tørkepapir, la dem tørke litt og kutt dem opp i mindre biter.
- Skjær rødløken i tynne ringer, vask eplet og del det i fire ved hjelp av en kniv. Del hver av de fire bitene i tynne skiver på langs.
- Kutt opp sylteagurken i terninger.
- Rør rømmen og majonesen sammen i en bolle og smak til med fersk revet pepperrot og pepper.
- Legg opp som en salat på fire tallerkener eller på et stort fat.
- Start med å legge potetene i bunnen, fordel deretter epler, løk, sylteagurk og sildebiter over potetene. Legg til slutt på rømmesausen, pynt med dill og riv over pepperrot.