tirsdag, mars 28, 2023

Vi pusset opp som aldri før under pandemien – det avdekket disse vanlige bygningsskadene

Populært

– Vi har visst at det finnes mange bygningsskader i norske hus og hytter, og korona-oppussing har avdekket mange av disse, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

Norsk Hussopp Forsikring melder at de har opplevd en økning i saker om bygningsskader de siste par årene.

– Etter korona-nedstengningen våren 2020 har mange vært mer hjemme og en god del nordmenn har brukt tiden til å pusse opp. I tillegg er det mange som pusser opp hvis de kjøper hytte eller brukt bolig, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring. 

Prognosesenteret registrerte at mer enn 790.000 husholdninger pusset opp innvendig i 2020. Det var en økning på 133.000 sammenlignet med året før. I 2021 økte det til rundt 830.000.

Ifølge Prognosesenteret var det også rekordhøy omsetning av fritidsboliger både i 2020 og 2021.

Råte avdekkes under oppussing

– Høy oppussingsaktivitet har avdekket flere bygningsskader, som råteskader og skader fra skadedyr. Vi har over lengre tid visst at det finnes flere bygningsskader i norske hus og hytter enn det innrapporterte tall har vist. Vi har derfor ventet på at det skulle komme et hopp i slike saker. Som følge av korona-oppussing har det nå skjedd, sier Stormoen.

Råteskader utvikler seg når det er fukt i boligen over lengre tid. Det kan skyldes vannlekkasje, konstruksjonsfeil, mangelfull drenering, dårlig ventilasjon, kondens eller høy luftfuktighet.

Slike skader er skjulte og oppdages typisk når man skal bytte et vindu, et gulv eller enn vegg.

Flest råteskader i bjelkelag

Norsk Hussopp Forsikring har fått inn flest råtesaker som gjelder råte i bjelkelag.

– Råteskadene i bjelkelag er ofte dyre å utbedre fordi det er bærende konstruksjon, og et omfattende arbeid siden dette ofte er skjult under andre materialer, sier Stormoen.

Yttervegg og tak er også utsatt for råteskader.

– Der tak- eller veggflater brytes, er det økt risiko for fuktinntrengning og påfølgende råteskader. Dette kommer ofte etter vinterens frost og temperatursvingninger, når takrenner sprenges i stykker av kulden, eller det blir åpninger rundt beslag, ved piper eller luftekanaler, forteller Stormoen.

Viktig å forebygge i hytter

Skader i hus og hytter fra skadedyr, blant annet stokkmaur, er også blitt avdekket i korona-oppussinger.

Relaterte saker:
Ser du dette inne i huset om vinteren er det et svært dårlig tegn
Pandemien gir færre skadedyr
Pass på – nå vil de inn til deg

Tegn på stokkmaur kan være spor av gnagespon, krafsing i veggene, døde maur, stier utenfra som leder inn i huset og sverming innendørs.

– Det er vanskelig å forebygge angrep fra stokkmaur, men det hjelper å holde utearealet ryddig. Unngå busker, planter og vedstabler tett inntil grunnmuren, og et belte av grus rundt grunnmuren er lurt. Siden det kan ta lenger tid før man oppdager tegn på stokkmaur på hytta, er det spesielt viktig å være obs på tegn og gjøre det man kan for å forebygge der, sier skadesjefen.

TIPS: Under er det en avskrekker og feller av de fleste varianter. Avskrekkeren fra Silverline holder mus og rotter borte ved hjelp av lydteknologi, uten bruk av gift. Pakken inneholder to MR 80 DG-enheter som settes i vegguttaket og dekker opptil 80 m², virker direkte og døgnet rundt. Ellers finnes det mer tradisjonelle feller mot rotter, mus, fluer, bananfluer, sølvkre og skjeggkre.

Flere meldinger om gnagere

Mus og rotter er også i økende grad oppdaget i både hus og hytter.

Skadedyrene kommer seg inn langs hull i bakken, åpninger i underkant av kledningen, gjennom ventiler, luftekanaler og rørgjennomføringer.

Relaterte saker:
Sjekkliste: Slik brannsikrer du hytta i vinterferien
Slik holder du mus og andre smågnagere ute av huset ditt
Mer enn én av ti fikk besøk av mus eller rotter

– Gnagerne kan komme seg inn på de utroligste måter og mus trenger kun en åpning på 6 mm for å presse seg inn. Når de først er inne kan de gjøre stor skade, for eksempel gnage på slangen til en vaskemaskin eller isolasjonen på ledninger. Det kan videre føre til vannlekkasje eller brann, sier Stormoen.

Disclaimer: Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til nettbutikker som selger produkter som artikkelen omhandler. 

1,223FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel