lørdag, juli 2, 2022

Mer enn én av ti fikk besøk av mus eller rotter

Populært

En fersk undersøkelse viser at hele 14 prosent har hatt uvedkommende gjester på besøk i boligen det siste året. Bli kvitt dem med en human musefelle.

I 2020 har det vært svært stor utbredelse av mus, men også en økning av rotter. En undersøkelse Norstat har gjennomført for Codan Forsikring, viser at folk på på Øst- og Sørlandet fikk flest besøk av gnagerne.

 – Mange har slitt med uvedkomne små gjester. Vi har tilbragt ekstra mye tid hjemme, og det er ikke særlig hyggelig å ligge søvnløs om natten på grunn av krafsing i veggene. De små gnagerne kan også gjøre stor skade hjemme hos deg, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i en pressemelding fra Codan forsikring.

Gnager seg gjennom alt

Smågnagerne tar gjerne fatt på ledninger og rør, isolasjon og treverk. Ved skade på det elektriske, kan det i verste fall oppstå brann. Ødelagte vannledninger til vaske- og oppvaskmaskin fører til lekkasjer og vannskader som kan bli store og kostbare. 

– Når mus eller rotter først har kommet seg inn hos deg, kan det både bli kostbart og være vanskelig å bli kvitt, sier Richvoldsen.

Relatert: Slik holder du mus og andre smågnagere ute av huset ditt
Relatert: Har du denne planten i huset er du kvitt både mus og edderkopper

Norsk Hussopp Forsikring er spesialist på råte- og skadedyrforsikring og samarbeider med mange av de norske forsikringsselskapene. De har også merket den store økningen, og fikk i fjor inn dobbelt så mange saker på mus og rotter som året før.

 – Statistikken skjøt til værs i høst og pågangen av mus- og rottebekjempelser er fortsatt stor. Det aller viktigste tiltaket man kan gjøre for å unngå mus og rotter er å hindre at dyrene kommer inn, sier Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

Tett sprekker og hold det rent

Selv om det er mange mus og rotter omkring finnes det noen råd for å hindre dem i å flytte inn hos akkurat deg.

– Et av de viktigste rådene er å tette igjen alle sprekker, hull, lufteluker og lignende. Husk at gnagerne kan komme seg inn i åpninger så små som 6-7 millimeter. Et annet godt råd er å holde det rent og ryddig. Ikke ha matrester og smuler liggende rundt, og vær forsiktig med å oppbevare hundefór eller annen mat i garasje eller boden, sier Georg Richvoldsen.

Undersøkelsen ble gjennomført av Norstat i februar på vegne av Codan Forsikring. 14 prosent svarte at de har opplevd å ha mus eller rotter i boligen sin i løpet av de siste 12 månedene.

Bli kvitt musene på en human måte

Det finnes flere måter å bli kvitt mus på. Men dersom du ikke ønsker å drepe musene, eller ha giftstoffer liggende rundt i huset kan du kjøpe en human musefelle.

Denne fra CDON koster 594,- kroner.

Produsenten beskriver den humane musefellen slik:

Denne musefellen fra Nature er en ideell løsning for å bli kvitt mus og andre gnagere på en human måte, uten å måtte spre gift over hele huset. Den mekaniske fellen er en effektiv måte å fange dem på, uten å drepe dem. Det anbefales at fellen plasseres utenfor rekkevidden til barn.

1,195FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel