Mus. Noen elsker dem, andre hater dem. Og det er definitivt stor forskjell på om de løper rundt i et hjul inne i et bur, eller om de løper over stuegulvet ditt.
Det er spesielt om vinteren man opplever mus innendørs i Norge, da de små krabatene trives best i varme og lune omgivelser. Om sommeren klarer de seg fint utendørs, hvor de finner både ly, mat, og kanskje en partner eller to. Men når kulden setter inn for fullt trekker de gjerne inn til oss mennesker, hvor de finner trygghet og mat. Til stor ergrelse for oss.
Nå gjør ikke musen noe galt ut over å følge instinktene sine, men likevel kan tilstedeværelsen bli både plagsom og irriterende, og i verste fall farlig hvis de begynner å gnage på ledninger.
Derfor har vi funnet noen gode råd til å holde de små gnagerne ute, og jo før man kommer i gang, jo bedre.
Aller først bør man inspisere hjemmet sitt for potensielle musespor. Er det noen huller de kan komme inn gjennom, finnes det muselort, spor etter gnaging, eller andre ting som tyder på ubudne gjester.
Finner man et eller flere spor etter mus må man gå grundigere til verks og aller først sørge for å tette eventuelle hull de kan komme inn gjennom. Deretter må livsgrunnlaget deres fjernes. Det kan være matrester som har falt på gulvet, eller tilgang på noe de kan spise.
En fin måte å tette hull på er å bruke aluminiumsfolie. Av en eller annen grunn liker ikke mus dette, og skyr det som pesten. Det samme med stålull.
Hjemmelaget musefelle
Har man først slått fast man har mus i huset er det om å gjøre å bli kvitt dem. Det er flere måter man kan gjøre det på, men det mest humane er å fange dem levende og slippe dem ut et stykke unna huset.
Man kan lett bygge en human musefelle med ting man sannsynligvis allerede har liggende hjemme. Bare se på denne videoen her:
Selvfølgelig er det beste å forebygge, og et annet tips er å ta bomullsballer dyppet i peppermynte som legges de stedene man tror mus kan tenkes å forsøke å komme seg inn. Ikke bare sies dette å holde mus borte da de ikke liker lukten av peppermynte, det gir en frisk og behagelig lukt som gjør at huset lukter godt.
Får man ikke tak i peppermynte kan et såpestykke gjøre samme nytten – helst da et sterk parfymert.
Natron skal også ha en avskrekkende effekt på de små gnagerne, men har man husdyr kan det bli problematisk hvis de også får tilgang til det.
Og sist men ikke minst, våtservietter!
Av en eller annen grunn liker ikke de små gnagerne lukten av våtservietter, så dem kan man enten stikke inn i sprekker og hull man mistenker mus å komme inn gjennom, eller de kan ligge i vinduskarmen så man kan lufte uten å få ubudne musegjester på besøk. Ulempen her er at de må skiftes med jevne mellomrom.
Har du problemer med mus eller kjenner noen som har det, så del gjerne denne artikkelen så de kan få inspirasjon til å bli kvitt dem. Har du andre gode råd mot å få mus innendørs så hører vi gjerne om det i kommentarfeltet på Facebook.