tirsdag, april 23, 2024

Søke eller ikke søke om ny uteplass? Her er «tommelfinger-reglene»

Populært

Mange vurderer å skaffe seg et sted som kan skjerme for regn og vind om sommeren. For flere blir det derimot bare med tanken, fordi man ikke orker å sette seg inn i alle reglene som gjelder.

Sommeren er kort, og den regner eller blåser ofte bort. Da er det fint å ha et sted å sitte, selv når været ikke viser seg fra sin beste side. Det finnes flere muligheter: Og det er ikke alle hagebygg som tar brodden av kjølig sommervær man må søke om lov for å bygge…

Her er noen raske holdepunkter å ta med seg videre i planleggingen.

Relatert: Drivhusfelle nr. 1 for nye drivhuseiere

Det er forskjell på hagebygg

Det er forskjellige regler for frittstående bygg og bygg som kobles på eller skal stå helt inntil husfasaden.

Grønt Fokus har for tiden kampanje på hagestuer. Denne 14,5 m2 frittstående Ønske Hagestue kommer i en komplett pakke til kr 84.635.

Dersom bygget står fritt ute i hagen med minst en meter til nabogrensen og en meter til egen husfasade, så er bygget i prinsippet ikke søknadspliktig hvis det er under 50 m2. Det er likevel alltid best å sjekke dette med egen kommune før man bygger, for noen steder finnes det reguleringer og restriksjoner på f.eks. en tomts utnyttelsesgrad.

Relatert: Nå skal drivhus være i tre

Dersom bygget skal stå helt inntil husfasaden er hovedregelen at man alltid må søke kommunen først, selv om det også spiller en rolle om det er et permanent bygg eller et midlertidig bygg. Man må også søke om man bor i et LNF (landbruks-, natur- og friluft)-område.

I Feire Aluminium får du en nesten vedlikeholdsfri hagestue. Den fastmonterte designen kommer i 6 størrelser og er ideell for moderne hus i urban stil.

Paviljong

Paviljonger med både tak- og sideduker er det rimelige alternativet som kan stå både ute på gressplenen og oppe på terrassen.

Slike paviljonger kan man få for ca. 3.000 – 8.000 kroner, avhengig av størrelse. Paviljonger er ikke søknadspliktige, fordi det ikke regnes som et permanent bygg.

Relatert: Høye strømpriser gjør vedfyrt badestamp ekstra ettertraktet

Man demonterer den på høsten og oppbevarer teltduken tørt innendørs gjennom vinteren. Med en paviljong kan man lukke seg inne på sommerkvelden og holde varmen på innsiden av teltduken.

Pergola

Pergola har blitt et veldig populært og etterspurt produkt i 2023 og et raskt søk viser at det er mange leverandører av dette produktet.

Pergola med tak måler 300 x 300 cm, og er for tiden på kampanjepris til kr 6311 hos Grønt Fokus. Solbeskyttelsesduken er vannavvisende og gir deilig skygge, men kan også tas bort når du ønsker at solen skal titte inn.

Man kan få enkle pergolaer uten tak, men også pergola der man kan åpne og stenge taket etter behov. Noen pergolaer har vegger som kan hjelpe mot vinden, men pergola er nok i større grad et produkt for noe bedre sommerdager.

Prisene varierer ganske mye avhengig av kvalitet og design, men fås i prisklassen 15.000 til 66.000 kroner.

De fleste pergolaer er frittstående bygg og er som regel unntatt fra søknadsplikten.

Grønt Fokus har kampanje på premiumproduktet Pergola Aluminium 3 x 4 m, som gir deg et uterom i all slags vær. Selve Pergolaen, som har lamelltak som kan åpnes og stenges, koster 34990 kroner (pr. 4. juni 2023). Fås i hvit og antrasitt.

Hagestue

Hagestuer regnes som permanente installasjoner og kommer både som frittstående og fasadepåkoblede bygg.

Frittstående bygg er som regel unntatt fra søknadsplikten, men hvis hagestuen er fasadepåkoblet må man alltid levere inn en byggesøknad hos kommunen, bl.a. fordi det regnes som et permanent bygg.

Prisen på en hagestue varierer avhengig av isoleringsevne og størrelse, men en 15 m2 stor sommerstue koster fra 60.000 til 90.000 kroner avhengig av kampanjepriser.

Relatert: Guide: Slik bygger du drivhus

Kommunesammenslåing til besvær

Det var flere kommunesammenslåinger tilbake i tid, og en stund hersket det full forvirring om søknadsreglene. Var det den gamle kommunens regler som gjaldt, eller ville det nå komme helt nye regler?

– Vi opplevde at det var en del forvirring, men vi har alltid anbefalt alle kunder om å kontakte kommunen uansett, for å sjekke om man må søke før man bygger noe. Kommunen kan gi et raskt svar og fortelle mer om hva slags søknad man eventuelt må sende inn. Det er kjedelig å bomme og risikere å måtte rive noe i ettertid, sier Helen Olufsen som er butikksjef hos hagestueleverandøren Grønt Fokus.

Premiumproduktet Pergola Aluminium i 3 x 3 meter er på kampanje hos Grønt Fokus (per 04.06.2023) til 29990 kroner. Smarte funksjoner tilpasser pergolaen til all slags vær.

Hovedregelen er at det de siste årene har blitt mye enklere å bygge seg et frittstående bygg uten å måtte søke, mens man fremdeles må søke om å få bygge et permanent bygg som skal stå inntil husfasaden.

– I det siste tilfellet må det både søknad og nabovarsel til, men man sender da ofte inn en enklere type byggesøknad som ikke tar all verdens tid å fylle ut. Spesielt om det er et bygg som ikke skal være et permanent oppholdsrom og der man ikke legger inn vann, forteller Olufsen.

Disclaimer: Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til nettbutikker som selger produkter som artikkelen omhandler. 

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel