Hvis du ser bittesmå fluer rundt potteplantene har du mest sannsynlig vært så uheldig å få invasjon av hærmygg, eller sørgemygg som de også kalles. De formerer seg i en farlig fart, men vi har funnet eksperttipsene som redder plantene dine.
Hærmygg er et av problemene som kan ramme små planter i forkultiveringsfasen hardt. Sørgemygg-larver gnager på røttene og svekker plantene slik at de til slutt i verste fall dør. Og jo mindre røtter plantene har, desto mindre robuste er de mot disse skadedyrene.
Sørgemygg er 1-7 millimeter store insekter med lange bein og perlesnorlignende antenner. De melkehvite larvene blir mellom fire og sju millimeter lange. Ettersom de spiser opp planterøttene er de hovedproblemet for hobbygartneren. Men uten mygg, ingen larver. Så denne kampen må du kjempe på to fronter for å få bukt med problemet.
Les også: Disse grønnsakene forkultiverer du i mars
Les også: Guide: Slik bygger du drivhus
Kommer normalt i hus med nye potteplanter
Finner man sørgemygg innendørs, er de mest sannsynlig kommet inn med nyanskaffede potteplanter, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) på nettsidene sine. Ettersom de er dårlige flygere finner man fluene nær potteplantene, ofte sittende i ro eller spaserende på bladene. Voksne fluer lever en ukes tid og rekker i løpet av denne tiden å legge 100-150 egg.
Les også: Plantevernmidlene og gjødselen du lager selv
Les også: Så lett er det å lykkes med høybed
Larvene, som trives aller best om plantene vannes for mye, spiser planterøtter. De kan også gnage seg oppover i stenglene.
Forebygge og bekjempe
Det viktigste du som hobbygartner kan gjøre er å forebygge problemet med sørgemygg. Det gjør du rett og slett ved å passe på at du ikke overvanner plantene.
Dersom problemet først har oppstått, betyr ikke dette at løpet er kjørt for plantene dine. Men det er viktig å ta affære. Om du forkultiverer planter, er de små spirene ekstra utsatt for angrep fra hærmygg/sørgemygg ettersom de er så små og ennå ikke har utviklet sterke røtter.
Les også: Smart-løsningene som lar deg styre hagevanning og plenklipping rett fra en app
Finner du små fluer rundt pottene så kan du bekjempe larvene ved å holde jorda tørr en stund, dersom plantene dine tåler dette. Legger du også et lag sand oppå jorda, vil det gi dårlige levekår for larvene. Dersom det kun er noen planter som er angrepet så kan den beste løsningen ofte være å kaste de plantene som er angrepet.
For å få bukt med de voksne fluene – slik at du dermed får færre egg – så kan du også sette opp fluefeller.
Torvfri jordblanding er en favoritt for hærmyggen
Organisk jord er en favoritt for disse skadedyrene.
– Det er et økende problem nå som torv i stadig større grad fases ut. De jordblandingene som kommer som erstatning har høyere innhold av jord og husdyrkompost. Hærmygg trives godt i disse organiske vekstmediene, sier forsker Anette Sundbye ved Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) i et intervju publisert på Nibios nettsider.
Hun har selv opplevd invasjon av hærmygg. Hennes triks er å henge opp limfeller over plantene og sett på lys om kvelden. Hærmyggene tiltrekkes nemlig av lyset og går dermed lettere i fella.
Les også: Hold frukttrærne fri for bladlus med teip
Les også: Eggeskall gir næring til hagen din og holder sneglen unna
Hun tørket også ut plantene til de nesten døde.
– De plantene som var ekstra tørste vannet jeg forsiktig i bunnen av potta, slik at jorda på toppen ikke ble våt. I tillegg kjøpte jeg gule limfeller som jeg hang opp under lamper, for hærmyggen svermer under lyset på kvelden. Jeg brukte også støvsuger til å ta de verste mengdene, sier hun på nettsiden til Nibio.