tirsdag, juni 18, 2024

Slik steller du rosene dine om høsten

Populært

Store deler av Norge har hatt væromslag i det siste. Det er lov å krysse fingrene for at sommeren bare er satt på pause. Men at høsten kommer, er uansett en kjennsgjerning.

Høsten bringer fargerike blader, kjøligere temperaturer – og en perfekt tid for å gi rosene dine litt ekstra omsorg før vinteren setter inn.

Det å gi rosene litt omsorg når sommeren går mot hell, er avgjørende for å sikre at du får sunne og robuste prydplanter når våren og sommeren er tilbake.

Husk at hver roseart kan ha sine egne spesifikke behov, så det kan være lurt å undersøke mer om den typen roser du har i hagen din. Med riktig stell kan du glede deg over vakre roser år etter år, og høsten er den perfekte tiden å starte denne omsorgen på!

«Klipp rosene når bjørka har fått museører»

Norsk Roseforening forteller at de i august slutter å klippe visne blomster på de remonterende rosene – altså de som blomstrer på ny etter hovedblomstringen: Så lenge rosene klippes tilbake, vil de nemlig stadig forsøke å danne nye skudd fra bladhjørnene, og når kulda kommer vil buskene stå der med friske skudd og være dårlig skodd for vinteren.  

Men selv om beskjæring av rosene helst skal skje om våren, forteller Haukebø Hagesenter at noe kan tas seinere: Er det greiner som er til irritasjon kan man finklippe litt. Ser du noe som er dødt, sykt eller skadet, kan du ta disse greinene.

Har du rosebusk med nyper på, så la nypene sitte på busken.

Ta bort visne blader

Fjern alle visne blader som har falt ned rundt rosene dine. Bladene kan holde på sykdommer som i verste fall kan spre seg til resten av planten.

Sørg for at rosebuskene har et rent og fint område rundt seg, da forebygger du både sykdommer og skadedyr.

Gjødsling

De fleste av oss er stort sett ivrige på å gjødsle når sola titter frem om våren, men høsten er også en god tid å gi rosene ekstra næring. Nå krever de derimot andre næringsstoffer. Mens vekstnæringen hører vekstsesongen til, så er det nå tid for PK-gjødsling.

Gi gjerne rosene dine litt fosfor (P) og kalium (K). Disse to fremmer sunn rotvekst og forbereder plantene på vinteren.

Unngå nitrogenholdig gjødsel på denne tiden av året. Nitrogenholdig gjødsel er flott om våren, men på denne tiden av året kan det føre til at rosene dine blir mer utsatt for soppangrep.

En blanding av jord og langsomtvirkende kukompost i små dunger oppå jorda rundt rosebuskene dine såpass sent på året vil derimot gi plantene en god boost. Kukomposten er saktevirkende, og næringsstoffene

Vern om røttene

Å gi rosebuskene ekstra jorddekke, med for eksempel bark tjener mange funksjoner. Vi tenker ofte at det er fint fordi det stagger ugresset i vekstsesongen.

Får vi en våt høst, er naken jord ekstra utsatt for utvasking – i stedenfor at rosebuskene dine får næring, så kommer regnet og tar med seg næringsstoffer.

Når det blir kaldt kan du også legge lette lag av granbar rundt rosene dine. Men pass på at det er luftig, og ikke blir for tett, ellers risikerer du soppangrep på rosene dine.

Godt jorddekke er ikke minst en viktig forberedelse til neste vår. Når de første solstrålene kommer og varmer bakken, så er det fortsatt tele i jorda.

Hvis du bor i et område med kalde vintre og mye snø, kan det være lurt å beskytte rosenbusken din ytterligere. Samle forsiktig busken og bin den sammen med en myk snor. Legg deretter litt halm rundt planten for å beskytte den mot kulde.

Vanning

Selv om temperaturene er lavere om høsten, er det viktig å sørge for at rosenbusken får tilstrekkelig vann. Dersom det er tørre perioder er det viktig å vanne godt. Reduser vanningen gradvis mot slutten av høsten når planten går i dvalemodus.

1,241FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel