Guide: Slik bygger du drivhus

av Helene

Drivhus i egen hage er noe mange drømmer om. Det er fint å dyrke planter i, og et litt større drivhus kan også fungere som en fin sitteplass og forlenge hagesesongen.

Det aller første du må passe på når du skal i gang med et slikt prosjekt er naturligvis lov og rett. Du kan i enkelte tilfeller bygge inntil 50 kvadratmeter selv. Men pass deg for de klassiske fellene.

TIPS: vidaXL-drivhusene er laget av dobbeltveggede polykarbonatpaneler. Det tåler temperaturer fra -20 ℃ opp til 70 ℃. Drivhuset har en solid og vedlikeholdsfri aluminiumkonstruksjon med en baseramme (består av 4 sterke profiler) for ekstra stabilitet.

– Drivhuset må være plassert minst en meter fra andre bygninger på tomten din, minst en meter fra nabogrensen og ikke høyere enn fire meter. Skal det være et tilbygg, slipper du å søke om tillatelse dersom det ikke er større enn 15 kvadratmeter, forklarer advokat Anders Leisner til Dagbladet.

Relatert: Dette er en gjenganger i nabokranglene
Relatert: Sommervettreglene for godt naboskap

Uansett om det er søknadspliktig eller ei, ta en prat med naboen. Det er greit å bare avklare slik at du slipper mulige konflikter senere.

Ting å tenke på før du bygger

Før du finner frem materialer og verktøy må du avklare en del ting. Først og fremst: Hvor stort drivhuset ditt skal være. Dersom du kun skal ha planter og grønnsaker kan det holde med 10 kvadrat. Men om du ønsker en liten sittegruppe med bord og stoler bør det ikke være under 15 kvadratmeter.  

Relatert: Pergola og paviljonger – Her er de beste tilbudene
Relatert: Plantevernmidlene og gjødselen du lager selv

For å få litt følelsen med hvor stort drivhus du trenger kan du skrive ned hva du planlegger å ha inne i drivhuset ditt. Når du ser på listen så vil du trolig fort oppdage at du har vært litt beskjeden når du har tenkt plass. Det er bedre å oppdage det før du har begynt byggeprosessen.

TIPS: Skogly er både drivhus og hagestue i ett.

Mange tror også at drivhuset skal stå på det mest solrike stedet i hagen. Når solen står rett på, blir drivhuset veldig varmt. Planter har godt av litt skygge også, så med mindre du skal i gang med en kaktusplantasje så se etter noe som vil kaste skygge på drivhuset ditt i løpet av dagen – for eksempel et tre eller et husmøne.

Om du bor på et værutsatt sted, vær også forsiktig med å sette drivhuset for vindutsatt. Dersom det er mye vær hos deg, så bygg ekstra solid.

Relatert: Mal i en fei med malingssprøyter
Relatert: Har du gassgrill? Dette bør du sjekke før grillsesongen

Hvis grunnen er ujevn må du bygge et fundament drivhuset kan stå på. Dersom drivhuset ditt har grunnmur vil det også gi deg fordeler når det er ferdig. En grunnmur varmes opp av sola, og gjennom natta vil den avgi jevn varme som er gunstig for plantene du har i drivhuset ditt.

Drivhus kan lages i plast eller glass. Hvis du kun skal ha det til å dyrke planter er termoplast, eller polykarbonat, et godt valg. Det blir ofte kalt «uknuselig plast».Dette materialet i 10-16 mm tykkelse er opptil fem ganger mer isolerende enn enkle 3 mm glassplater. Slik kanalplast gir også et mer skånsomt lys for plantene. Plast er imidlertid ikke like pent som glass. Skal du ha drivhuset for å forlenge utesesongen, og på et lett synlig sted i hagen så vil du kanskje gå for glass som er et mer dekorativt valg.

Fundament for drivhus

Start med å planere og drenere plassen der du skal ha drivhuset.  Deretter må du lage et solid fundament, gjerne i betong.

Relatert: Slik vasker du flaggstangen – uten å legge den ned
Relatert: Slik får du glansen tilbake i tregulv og fliser

Skal du ha drivhuset rett på bakken, så er det viktig å se til at underlaget er i vater. Det kan lønne seg å lage betongfester til hjørneboltene. Ulempen med å bygge rett på bakken er at jorden kan synke litt over tid. Det kan gi ujevnt trykk på drivhuset ditt, og ende med knuste ruter.

TIPS: Veggdrivhus er ikke bare vakre. De trenger heller ikke så mye plass. Har du en ledig husvegg, så har du sannsynligvis plass nok. Flere valg og størrelser.

Du mister også den isolerende effekten av en grunnmur. Dette kan veies litt opp ved å grave ut en firkant, cirka en halv meter nedi bakken, der du legger et isolerende lag med lecakuler, grus og isopor.

Et alternativ er å bygge en platning å sette drivhuset på. Du kan også legge heller lagvis for å bygge opp en stabil ramme til drivhuset ditt – eller du kan lage en grunnmur.

Legger du grunnmur på en støpt såle får du en stabil og varig konstruksjon. Du løser også automatisk problemet med ugress.

Relatert: Så lett får du skinnende rene dusjdører
Relatert: Slik får du flere sommerfugler i hagen

Et alternativ er å bygge et fundament med hjelp av stolpesko. Du kan kjøpe ferdige stolpesko. En slik løsning gir deg en stabil og rett grunn som grunn som forankres godt i jorden.

Dersom du ikke vil støpe grunnmur selv med lecablokker eller murstein, så finnes det også ferdige aluminiums-sokler til drivhus som man støper fast i bakken. Disse kan kles med for eksempel murstein, og vil da se ut som en støpt grunnmur.

Har du et støpt fundament, så er det lurt å legge sluk i gulvet. Legg også inn kabekanal om du skal ha strøm i drivhuset.

Snekkerarbeidet

Dersom du er usikker på hvordan du lage reisverket, så har Kenneth fra Grenå i Danmark en nettside der han viser hvordan han har laget sitt drivhus. Han illustrere godt hvordan han har gått frem.

Video-guide: Slik forankrer du grunnmursvill til murkrone

Treet Kenneth har brukt er trykkimpregnert og har standardmål for stolper (10 x 10) og lekter (4,5 x 9,5). Han startet med å frese en rund profil på stenderne og freste deretter spor til glasset på alle 4,5 x 9,5 stendere.

Et enklere alternativ til å frese spor slik som Kenneth valgte, er ifølge Finja å kun feste ruter eller plast med glasslister. Etter at Kenneth hadde frest, pusset han over med sandpapir, målte opp riktige lengder og kappet stenderne.

På den lokale byggemarkedet fant Kenneth noen sinkskinner som ga en fin overgang mellom mur og tre. I tillegg la han også en stripe takpapp imellom, for å hindre at fukt fra grunnmuren trekker opp i treverket. Avstanden mellom stenderne ble bestemt av bredden på glasset. Veggene monterte han først på terrassen, før han løftet det hele på plass og festet i bunnsvillen.

Kortveggene med gavl er litt mer krevende, tipser Kennet. Her handler det om å måle vinklene riktig.

Kenneth startet med å bygge dørkarm, og bærende bjelker og lekter for glasset rundt den. Til slutt monterte han de skrånende stolpene som danner gavlen og toppsvill. Han stabiliserte også litt ekstra ved å montere metallvinkler på alle hjørnestolpene.

Relatert: Styr hagevanning og plenklipping rett fra en app
Relatert: Brenneslevann: Naturlig supergjødsel

Med veggene på plass er det «kun» taket igjen av selve konstruksjonen. På undersiden av takbjelken skrur du fast et støttebord for overgurt. Fest også et vannbeskyttende bord nær toppen av takbjelken.

For å gjøre konstruksjonen mer værbestanding – bør du sparkle over alle synlige skruehoder.

I selve takrammen har Kenneth saget ut en vinkel, slik at overgurtene hviler på veggene. En enklere løsning er å kappe til overgurten og bare skru de fast i toppsvillen.

Uansett om du velger ene eller andre løsningen må du selvsagt passe på å feste gurten godt i både takbjelke og toppsvill.

Dersom du har et litt større drivhus, som Kenneth i Grenå bygget, må du også montere avstiverstag i taket.

Borr hull til å feste luftelukene i takbjelken, og snekre rammer til luken. Mal luken, og fest glass/plast.

Bestem deg for hvor luftelukene dine skal sitte. Fest en tverrstender mellom overgurtene og luken. Skru i døren.

Legg glass eller plast

Når konstruksjonen er oppe, skrur du glasslister i alle vinduskarmer. De skrus fast 15 mm fra kanten.

Mal treverket i så mange strøk du trenger.

Når malingen er tørr skrur du de ferdiglagede luftelukene på plass, og monterer glass/plast, avhengig av hvilken løsning du har valgt.

Du liker nok disse