fredag, april 26, 2024

Slik tar du stiklinger av bærbuskene dine

Populært

Er bærbuskene dine fremdeles er i dvale? Da kan du ta stiklinger fra dem og lage nye bærbusker.

Bærbusker er den aller enkleste måten å dyrke egen mat i hagen. De er stort sett lette å få til, og resultatet du høster kan nytes som ferske vitaminbomber, saft, gelé, syltetøy og til og med vin.

I tillegg til at bærbuskene stort sett er takknemlig lette å få til, så trives de også godt i hverandres selskap. Det blir ikke bare en vakker del av hagen om du blander ulike bærbusker, men de hjelper hverandre også ved at de pollinerer hverandre og dermed gir deg større og flere bær.

Riktig redskap: 1) Comfort grensaks SmartCut er et tysk-laget kvalitetsprodukt fra Gardena med flerstegsfunksjon som har 250 prosent mer kraft ved klipping. Maks klippediameter på hagesaksen er 45 mm. 2) Gardena TeleCut er en teleskopisk grensaks for kutting av friske busker og trær inntil 42 mm klippediameter. Med lengdejusterbare håndtak er det lett å komme til med denne tresaksen. 3) GARDENA Premium BP50 klarer å kappe grener på opptil 22 mm og kapper både blomster, kvister og grener like presist.
Alle hagesaksene har 25 års garanti.

En av de få «kravene» en bærbusk har til deg som hobbygartner er at den gjerne vil stå et sted med mye sol. De trenger også plass til å vokse, så ikke still dem for tett.

Relatert:
Det er mye godt du kan lage om du har bærbusker i hagen. Her er noen tips som kan være lurt å ta frem når du skal høste:
Guide til sylting og safting: Gelé
Guide til sylting og safting: Koke syltetøy
Guide til sylting og safting: Rørte bær

Om du allerede har bærbusker – eller venner med bærbusker – kan du enkelt avle frem nye busker fra stiklinger.

Nå om våren skal frukttrærne beskjæres. Da kan du skjære av stiklinger. Klipp av sterke, unge skudd på tykkelsen med en blyant fra eldre greiner. De har en litt lysere farge.

Slik klipper du stiklingen

Hold skuddet med spissen opp og basen ned, og klipp av den nedre delen av skuddet like under nederste knopp med en skarp beskjæringssaks eller beskjæringskniv.

Tell deretter seks-sju knopper oppover, og klipp av skuddspissen rett over det sjette eller sjuende skuddet. Dette er stiklingen.

Les også: Slik beskjærer du frukttrærne

Dyrk frem en ny bærbusk

Fra rundt mai og utover kan stiklingene plantes rett ut. Men frem til mai bør du forplante stiklingen i en romslig potte, ettersom det ennå kan være en del kalde netter som vil ta knekken på stiklingen. Ha drenering i potten og sand i bunnen.

I starten må potten stå på et varmt gulv eller en varmematte, men i et kjølig rom. Det varme underlaget er viktig for å få utviklet robuste og gode røtter. Samtidig vil du ikke at knoppene skal begynne å utvikle seg riktig ennå, derfor bør rommet den står i være kaldt.

Setter stiklingen ned i plantejord slik at kun den øverste knoppen er synlig. Pass på at jorden er ganske løs rundt stiklingen. Trykk deretter jorden lett ned (ikke ha den for tett rundt stiklingen).

Når det har gått cirka sju-åtte uker så bør stiklingen din ha fått flere skudd. I løpet av denne tiden har den også begynt å utvikle røtter.

Klipp tilbake skuddet etter det femte bladet ved å fjerne skuddspissen, slik at planten forgrener seg og produsere flere skudd.

Bærbusken kan plantes ut når det blir mildt i været. De fleste steder i landet vil dette være i mai.

Når du planter ut busken så lager du et stort hull. La jorden i bunnen av plantehullet være løs slik at det blir lettere for røttene å vokse godt nedover. Ha i litt kugjødselkompost.

Nå er det bare å vanne rotklumpen godt før du setter den i plantehullet. Ha på jord og kugjødselkompost – som både gjør jorden luftig og gir bærbusken din næring. Tråkk jorden rundt bærbusken din lett på plass og gi den rikelig med vann. Bærbuskene er stort sett ganske lette å få til etterhvert som de blir eldre, men den første sesongen må du hjelpe den litt ved å passe på å vanne jevnt.

TIPS: Se også Hageselskapets video for en god demonstrasjon på hvordan du beskjærer bærbusker:

Disclaimer: Denne artikkelen kan inneholde reklamelenker til nettbutikker som selger produkter som artikkelen omhandler. 

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel