lørdag, april 20, 2024

Fem tips for forkultivering av planter

Populært

Luften blir varmere, dagene blir lengre og snart fylles kveldene med fuglekvitter og sang. Når våren nærmer seg, er det tid for å begynne å tenke på forkultivering, slik at plantene dine rekker å spire før de slippes ut i hagen din.

Til tross for at vi nærmer oss våren og det allerede er et litt mildere klima, er det fortsatt fare for kulde om natten. Derfor bør plantene dine ennå holdes et varmesikkert sted.

Hva vil det si å forkultivere planter? Forkultivering betyr at du på forhånd sår frøene dine innendørs, for å beskytte dem mot et tøft og kaldt klima. Når de forkultiverte plantene har fått vokse inne i vennlige omgivelser, klarer seg bedre når de plantes utendørs. Forkultiverte avlinger er dessuten vanligvis større og med bestandig mot angrep fra skadedyr.

Du kan forkultivere både i potter og minidrivhus.

Les også: Slik steller du for plantene som overvintrer inne

1. Start med forkultivering i god tid

Hvis du vil være sikker på at plantene dine er klare for sommeren, er det viktig å starte i god tid med forkultiveringen.

Det kommer selvfølgelig an på hvilke avlinger og planter du velger å forkultivere, men noen planter bør plantes allerede i januar og februar. Frøposer inneholder informasjon om når du bør begynne å så.

Les også: Disse grønnsakene forkultiverer du i mars

2. Legg grunnlaget med riktig jord

For å få et best mulig resultat er det viktig at du velger en god jordtype. Dette kan variere litt fra plante til plante, men generelt er det bra med luftig og næringsfattig jord.

3. Slik forkultiverer du

Fyll pottene eller minidrivhuset med jord. Vann generøst, slik at jorden er fuktig før planting.

De fleste frøene bør plantes helt i overflaten av jorda, eller bare noen få millimeter under jorda. På frøpakken finner du eksakt beskrivelse av hvor dypt de ulike frøene bør sås.

Les også: Guide: Slik bygger du drivhus

Foto: Anna fra Pixabay 

Helt i starten er det viktig å vanne med struteflaske. Med vannkanne risikerer du at vannstrålen tvinger frøene for langt ned i jorda.

Pass på at jorda holder seg jevnt fuktig og ikke tørker ut.

Husk også å merke hvilke frø det er du har sådd!

Les også: Februar: Nå er det tid for å solskjerme vintergrønne vekster

4. Hold en varm og behagelig temperatur i drivhuset

For at de forkultiverte plantene dine skal bli så robuste og bra som mulig, bør du unngå at de utsettes for frost og kulde.

Nysådde frø trives dessuten best i et fuktig klima, så dekk pottene med plast slik at plantene ikke tørker ut.

5. Ompotting

Når plantene dine har vokst, er det viktig å potte dem om, siden de nå behøver mer plass å vokse.

Bildet er tatt av Petra fra Pixabay

Plant dem over til større frøpotter for å gi den lille planten din best mulig forutsetninger for å utvikle røtter.

For ikke å skade de små, følsomme røttene når du potter om kan du for eksempel bruke en stikkepinne for å løfte opp plantene. Lag et hull der du setter planten pent ned.

Dyrkingssonene avhenger av hvor i landet du bor, og det kan variere når det er på tide å plante ut de ferdigkultiverte plantene dine.

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel