fredag, september 29, 2023

Fem ulike juletresorter – se hvilke som passer i ditt hjem

Populært

Julen er like rundt hjørnet, og juletreet ser ut til å beholde sin svært sentrale plass i rekken av norske juletradisjoner.

Åtte av ti sier de vil ha juletre i år. Det kommer frem av Plantasjens rapport Plantetrender. Og julen, den vil i stor grad bestå av hyggelige og sosiale stunder i lunefulle omgivelser.

– Jeg ser for meg en tilbakeholden jul, ikke nødvendigvis i form av noe som er konservativt, eller at man skal ha det nøyaktig som man har pleid å ha det tidligere – men heller med et fokus på det varme og fine. Den litt mer tilbakeholdne og varme atmosfæren kan man oppnå ved å for eksempel pynte et mindre tre med små julekuler, sier trendekspert Stefan «Trendstefan» Nilsson.

Juletreet er en stemningsskaper

Juletreet er stemningsskapende og spiller en viktig rolle i norske hjem – åtte av ti nordmenn oppgir nemlig at de planlegger å ha juletre i år.

De viktigste utvalgskriteriene hos nordmenn i valg av gran er at den passer innredningen, er rimelig og ikke feller mye.

Den mest populære tiden å skaffe ekte juletre på er to uker før jul, men norske barnefamilier er ofte tidligere ute, annenhver barnefamilie kjøper faktisk treet en måned før julaften.

Man kan selvsagt skape hyggelig julestemning uten juletre også:

– Du kan like gjerne bruke andre planter fremfor juletre, som i like stor grad kan fungere som familiens samlingspunkt. For eksempel sypress eller andre planter, og den kan også være liten! Det viktige er at man har et sted å samles rundt, sier Hans Jensen, kategorisjef i Plantasjen.

Juleblomster er også viktige stemningsskapere i mange norske hjem, og julefavoritter som julestjerne, amaryllis, og julerose topper listene også i år.

Fem juletre som kan passe til ditt unike hjem

Vanlig gran 

Dette er den vanligste juletresorten, forteller Plantasjen. Grana har duft av barnåler og kvae, som gir en herlig julestemning. Den kan være smal eller bred, tettvokst eller ha mer spredte grener. Med sine korte, smale, grønne barnåler er det et lettplassert juletre som passer i de fleste hjem.

Edelgran 

En gran med klassisk juletreform. Nordmannsgranen er tett og fyldig, drysser mindre enn vanlig gran, og har en nesten perfekt pyramideform som passer fint inn i de fleste hjem, fra mindre leiligheter til større hus.

Gran i potte 

Denne passer like fint ute som inne. Gran i potte trives på et svalt, lyst sted, og jorden må holdes lett fuktig og skal ikke tørke ut ved plassering inne. Vanlig gran i potte har lengre holdbarhet og er lettstelt. Og ønsker du å beholde den lengre kan du vente til våren og plante den ut.

Edelgran i potte 

kalles også sølvgran. Granen er svært fyldig og kraftig, og har den klassiske juletreformen. Størrelsen gjør at den passer utmerket for deg med mindre plass. Den skal ikke tørke helt ut og trives best på et svalt sted. Samtidig kan den fint brukes som ettårig plante i utepotte etter jul og plantes ut i hagen når telen er borte.

Serbergran 

Denne stilfulle, slanke og elegante granen er gråtonet og kan stå i potte. Serbergranen stammer fra Balkanhalvøya.

Nålene er flate og ganske myke, grønne med underside av hvite striper og butte spisser som ikke stikker. Den skal gjerne plasseres svalt, som i et uterom, på en balkong eller på en uteplass, og med lys plassering.

Granen kan plantes ut i hagen når faren for frost er over.

1,238FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel