fredag, april 19, 2024

Gartnerens tips: Forbered neste vårs drømmehage nå

Populært

Visste du at den beste tiden å plante på er nå? Med noen grep kan du både nyte sesongen lenge og få vårens vakreste hage til neste år.

Sommeren er på hell, men det betyr ikke at uterommet trenger å være det. Høsten er ikke bare vakker; den er også den perfekte tiden å plante på. Med litt planlegging og stell gjør du hagen klar for å nyte en kjøligere, men fortsatt herlig utesesong.

Les også: Guide: Slik bygger du drivhus

– Tiden er inne for å rydde litt i hagen. Mitt beste tips er å ta seg en runde og få en oversikt over hvilke planter og blomster som kan byttes ut og hvilke som kan bli med videre. Det er et ypperlig tidspunkt å plante nye stauder nå – da får de nemlig tid til å etablere seg før frosten kommer, sier Plantasjens gartner Hans Jensen i en pressemelding fra hagesenteret.

Les også: Karl Fredrik foretrekker å plante om høsten: –Det er den beste tiden og plantene er på sitt vakreste

Hagen og uteområdet nå spiller en viktigere rolle for nordmenn gjennom hele året, og ikke bare for sommerbruk. I en undersøkelse utført av hagesenterkjeden sier én av tre nordmenn sier de vil fortsette å tilbringe mer tid ute i hagen, også etter pandemien.

Tips til høsthagestellet

Gå over sommerblomstene som synger på siste verset, og klipp av det som fortsatt blomstrer – lag en fin bukett du kan nyte inne. Finnes det knoller på plantene, kan du lagre dem tørt og mørkt, og plante de ned igjen til neste vår.

Les også: Slik får du blomsterbuketten til å holde lenger

Populære planter å satse på nå er lyng i flere varianter, krysantemum, skimmia, flerårige stauder og prydkål.

Høstplantene bidrar til at hagen får en ny fargeboost – og det med lite anstrengelse; de trenger nemlig bare nok vann og lys, så går resten av seg selv.

– Du kan også fint ha vinteren i mente når du ommøblerer litt på staudene. Suppler gjerne med noe vintergrønt som står godt gjennom snøen. Det skal ikke så mye til for å gjøre en litt grå og trist sensommerhage om til en fargerik oase, og om du fortsatt har utemøblene ute; pynt med gode puter og pledd, og nyt den friske høstluften som begynner å komme, sier gartner Hans Jensen. 

Les også: Ta vare på naturen med fire hagevettregler

For å få en bugnende vårhage neste år er det også smart å plante løk, busker og trær nå. Det er ofte gode priser på disse i butikken på høsten.

Derfor er det en fordel å plante på høsten:

  • Man kan utnytte jordens naturlige fuktighet bedre
  • Plantene trenger ikke vannes like ofte
  • Det blir sjelden tørke og ekstremvarme
  • Blomstring og tilvekst vil skje tidligere neste sesong
  • Plantene finnes allerede der når våren kommer

Inviter pollinatorene til høsthagen

Det er ikke bare vi mennesker som setter pris på en lang sesong; også pollinatorene ønsker å være produktive på sensommer og høst. Hvis vi får tilgang til hjelpen deres på denne årstiden, gir de oss en bedre innhøsting. Lokk humler og bier med velduftende blomster og frukttrær som er rike på nektar og pollen.

Tips til høstplanter for pollinatorer:
1. Lyng
2. Merian
3. Smørbukk
4. Høstasters

1,239FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel