torsdag, august 18, 2022

Guide til sylting og safting: Rørte bær

Populært

Jordbærene har allerede vært klar lenge – og nå kommer solbærene også. Det er tid for å lage nydelig syltetøy, saft, gele og rørte bær fra egen hage. Har du lyst å prøve? Det er enkelt!

Det er så gøy med mat fra egen hage – og det er flotte gaver. Hjemmelaget solbærsaft til kollegaen, hjemmelaget jordbærsyltetøy til søndagsfrokosten og hjemmelaget ripsgelé til bestevenninnen. Om du er så heldig å ha en hage med bærbusker er det nesten kun fantasien som setter grenser for hva du kan lage.

Sylting og safting har lang tradisjon i norske hjem. Du husker det kanskje fra barnsben av? Den sterke lukten av bær fra bestemors kjøkken som fylte hele huset under saftingen?

Med sylting og safting tar du vare på sommerens og høstens frukt og bær fra sesong til sesong.

Enten du koker, rører eller safter er det én ting som er veldig viktig: Du må rense bærene godt før du begynner.

TIPS: Lag din egen saft med bær og frukt fra hagen din med saftkokeren fra DAY. Modellen er en moderne og videreutviklet utgave av den klassiske Tutti-Frutti saftkoker, som man ofte kan finne på bestemors kjøkken. Saftkokeren fås i to størrelser: en liten på 5 liter og en stor på 8 liter. DAY Saftkoker er laget av rustfritt stål, glass, metall og silikon. Den er utstyrt med en silikonslange, samt metallklips. Saftkokeren er inndelt i 3 lag og har også et glasslokk med dampehull. Tåler oppvaskmaskin og er kompatibel med alle komfyrtyper, inkludert induksjon. Med Saftpakken fra Norgesglasset som inneholder 6 Norgesglass og 4 Norgesflasker har du alt du trenger til oppbevaring og servering av deilig, hjemmelaget saft og syltetøy.

Slik rører du bær

Har du mye jordbær i hagen din kan du lage et par glass syltetøy. Men prøv også å fryse ned rørte bær – de er supre å ha på vaflene.

Du kan sette rørt syltetøy rett i kjøleskapet. Det har en holdbarhet på 2-4 dager. Men tilsetter du frysepulver, som fås kjøpt i de fleste større kolonialforretninger, kan du spare det i frysen gjennom vinteren og kose deg med smak av sommer fra egen hage når du spiser vafler i de første strålene fra vårsola i mars.

Dypfryste rørte jordbær holder seg opptil ett år. Rørte bær er ganske tyntflytende, og en hyggelig tilleggseffekt av frysepulveret er at det gjør blandingen en anelse tykkere.

TIPS: Med Norgesflasken og Norgesglasset oppbevarer du hjemmelaget saft og syltetøy. Et praktisk Saft- og geléstativ gjør det lettere for deg når du siler saften.

Per 500 g bær bruker du 125 g sukker.

Mos halvparten av bærene med en stavmikser, og bland inn sukkeret. Kutt resten av bærene i biter (ikke for små), og rør inn.

Ha i frysepulver, og frys ned.

Dette er første artikkel i en serie om sylting og safting.

1,193FansLik
278FølgereFølg

Neste artikkel