tirsdag, april 20, 2021

Slik beskjærer du frukttrærne

Populært

spot_img

Beskjæring helt på tampen av vinteren er betydelig lettere – da ser du trekronens form tydelig uten bladverket.

Det er flere grunner til at frukttrær bør beskjæres, men først og fremst er det for å stimulere utvikling av frukt. Det er også viktig å bevare plantens naturlige form. 

En av de vanligste feilene mange gjør når de beskjærer frukttrærne er at dette ikke er en metode for å gjøre planten mindre enn den er. 

–  Syns du at treet ditt er for stort må du heller sage det ned og plante et treslag som blir mindre. Du kan nemlig ikke tvinge et tre som naturlig vil bli ti meter høyt til å bare bli tre meter, sier Hageland på selskapets bloggside.

De anbefaler at du først står litt på avstand og ser på treet fra flere vinkler slik at du lett ser hvordan du skal beskjære treet.

– En grei huskeregel er at alle greiner som vokser oppover bærer lite eller ingen frukt, mens greiner som vokser bortover eller svakt nedover bærer frukt, opplyser de på bloggen sin.

Dermed er det greit å fjerne alle greiner som peker rett opp. Greiner som vokser innover eller går på tvers av formen du ønsker på treet kan du også skjære bort.

– Døde, skadde eller syke greiner må også fjernes, og tynn ut blant de eldste slik at treet får en jevn vekst, opplyser hageekspertene.

Dette må du huske når du beskjærer frukttrær

Når du beskjærer er det viktig at du kutter greina helt inn, slik at det ikke står igjen en stubbe eller en pinne. Helt inne ved stammen ser du en rundt «krans». Dette er greinkragen, og den skal ikke skjøres bort.

Når du beskjærer kjernefrukttrær, altså eple- og pæretrær, skal de beskjæres slik at treet får utvikle seg mest mulig naturlig. Men samtidig må du sørge for at det får nok lys og luft.

– Luft i trekronen vil gjøre at frukt og blader tørker raskere opp etter regnvær, samtidig som faren for sopp og sykdom reduseres. Lys bidrar til god modning, og gir både bedre farge og smak på frukten. 

76,037FansLik
269FølgereFølg
spot_img
spot_img

Neste artikkel